Rott Nándor Tartalom Elõzõ Következõ

DR. ROTT NÁNDOR (FKGP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Igen tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! A Független Kisgazdapárt nem tudta elfogadni a deviza- törvényjavaslatot. A rendelkezésre álló idõ rövidsége miatt csak két indokot tudok most kiemelni a sok közül.

Az egyik az, hogy ez a devizatörvény hátrányosan megkülönbözteti, negatív diszkriminációval sújtja azokat az állampolgárokat, akik nem rendelkeznek bank-, illetve hitelkártyával. Ezek a hátrányok elsõsorban a kisebb jövedelmû rétegeket sújtják és különösen a vidéki lakosságot, hiszen nemhogy bank-, illetve hitelkártyával nem rendelkeznek, de lakóhelyüktõl 10-20 kilométerre még csak bank sincs.

A Kisgazdapárt számára elfogadhatatlan az, hogy a kis jövedelmû és különösen a vidéki lakosság széles rétegeit ilyen súlyos hátrányok érjék, mint ebben a törvényben a megkülönböztetéssel.

Ugyancsak elfogadhatatlan az, hogy a devizatörvénnyel újabb, úgyszólván korlátlan jogkörû bankhatalmi centrum alakuljon ki. Még kevésbé járulhattunk hozzá ahhoz, hogy széles körû rendeleti szabályozási hatáskör jöjjön létre, ami ráadásul nagyrészt kívül is esik az Országgyûlés ellenõrzési körén. Az pedig egyenesen a parlamentáris demokrácia megcsúfolása, hogy ez a hatalmi centrum olyan diszkrecionális, vagyis kizárólag saját megítélésére bízott döntési hatáskörrel rendelkezzék, amely úgyszólván korlátlan. Súlyosbítja ezt a helyzetet az, hogy a törvény nem nyújt kielégítõ intézményi és eljárási biztosítékot a hatósági döntések elleni bírói jogorvoslathoz. Mindezt a Kisgazdapárt összeférhetetlennek tartja a jogállam követelményeivel és ezért szavazott nemmel. Köszönöm a figyelmüket. (Taps az FKGP padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage