Bauer Tamás Tartalom Elõzõ Következõ

BAUER TAMÁS (SZDSZ): Tisztelt Országgyûlés! Tisztelt Elnök Asszony! A Szabad Demokraták Szövetsége megszavazta az új devizatörvényt. Megszavazta mindenekelõtt azért, mert az új törvény egy olyan nagyon jelentõs lépést jelent elõre a forint teljes konvertibilitása felé, amely már jelenlegi formájában is kielégít bizonyos, a valuta átválthatóságával kapcsolatos szokásos nemzetközi követelményeket. Ami ennél is fontosabb, kielégíti 10 millió magyar állampolgárnak azt az igényét, hogy forintban szerzett jövedelmét külföldi utazás esetén, külföldi szolgáltatások igénybevétele esetén korlátlanul átválthassa külföldi pénzre azoknak a technikáknak a közvetítésével, amelyek biztosíthatják azt az ellenõrizhetõséget is, amelyet a kormány a jelenlegi fázisban szükségesnek tart.

Másodszor azért szavazta meg a Szabad Demokraták Szövetsége ezt a javaslatot abban a formában, amit a módosító indítványok figyelembevételével megszavazhatott a Ház, mert így teljesen megszûnt az a probléma, hogy ezt az átválthatóságot csak azok az állampolgárok élvezhetnék, akiknek bankkártya van a kezükben, hiszen átutalással, illetve takarékbetétkönyvvel is - amellyel minden magyar állampolgár már szokásosan rendelkezik - módjuk van ennek az átválthatóságnak az igénybevételére.

Harmadszor azért szavaztuk meg ezt a törvényjavaslatot, mert tudjuk azt, hogy az átválthatóság biztonságos mûködtetésének elõfeltétele az infláció mérséklése, elõfeltétele a gazdaságpolitika kiszámíthatósága. Miután ma már megkezdõdött a Házban annak a költségvetésnek a vitája, amely költségvetés benyújtott formájában is annak a gazdaságpolitikának a folytatását jelzi, amely ezt megalapozza, nyugodt szívvel szavazhattuk meg ma ezt a törvényjavaslatot. Köszönöm a figyelmet. (Taps az SZDSZ padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage