Szabó Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZABÓ ZOLTÁN mûvelõdési és közoktatási minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Úr! Tekintettel arra, hogy a költségvetésrõl vitázunk, ezért képviselõ úr általános oktatáspolitikai fejtegetéseire ezúttal nem kívánok reagálni. Hasonlóképpen nem kívánok reagálni az olyan kezdetû mondatokra, hogy feltételezzük, úgy gondoljuk, attól tartunk. Úgy gondolom, hogy ezekkel egy politikai vitában nincs mit kezdeni.

Ami a konkrét költségvetéssel összefüggõ vádakat illeti, a kormány azt ígérte, hogy a ciklus közepére megállítja a közoktatás központi támogatása reálértékének csökkenését. '95-ben 108 milliárd volt a közoktatás központi támogatása. Jövõre a tervezet szerint 148 milliárd lesz. Ha jól számolom, ez még 30 százalékos infláció mellett is bõségesen fedezi az inflációs kiadásokat. A közoktatáson belül a központi finanszírozás részarányát 47 százalékról 70 százalékra emeli. Úgy gondolom, ez is jelentõs növekedés.

Ami a felsõoktatás fejlesztési többletforrásait illeti, a '95-ös 3 milliárdról '96-ra 8 milliárd van elõirányozva. Inflációval számítva is ez legalább duplájára emelkedik.

(19.00)

Ami képviselõ úrnak azt a megjegyzését illeti, hogy a kormány programjában azt mondta, a felsõoktatás radikális és kapkodó átszervezése nem helyes, és kárt okoz: én úgy gondolom, azokat az átszervezéseket, amelyekre '96-ban lassanként sor kell hogy kerüljön, körülbelül az 1981-es felsõoktatási vizsgálat óta ismerjük. Tizenöt év alatt egy átszervezés semmiképpen nem tekinthetõ sem kapkodónak, sem radikálisnak.

Hogy hogyan mûködik majd a közoktatás finanszírozása, azt képviselõ úr nem tudja - természetesen én sem tudom. Ez azon fog múlni, hogy önök képviselõk mit fognak elfogadni a közoktatási törvény módosítása során. Azért meg csak hálás tudnék lenni, ha a képviselõ úr megmagyarázná, hogy 84 millió forint költségvetési támogatással hogyan lehet vagyont kimenteni. Nekem erre még nincsenek ötleteim.

Végezetül pedig arra válaszolnék, hogy a magasabb normatíva érdekében a gimnáziumok tömegesen fognak szakközépiskolává átalakulni, én úgy gondolom, hogy a szakközépiskola azért kap több normatívát, mert ott nagyobbak a költségek. Ezen az alapon attól is félhetnénk, hogy az óvodák fognak gimnáziumokká átalakulni, mert így is több költségvetési támogatásra számíthatnának. Köszönöm szépen. (Taps az MSZP padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage