Ivanics István Tartalom Elõzõ Következõ

IVANICS ISTVÁN (KDNP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Úgy gondolom, hogy a takarékos állam fogalmával itt a parlamentben mindannyian egyetértünk, azzal, hogy ennek minden idõben meg kell valósulnia, attól függetlenül, hogy recesszió vagy konjunktúra van, és itt vissza kell lépni a nemzetközi porondra, mert makrogazdasági szempontból meg kell világítani az itt elhangzottakat. Úgy gondolom, hogy miniszter úr is elfogadja azt, hogy azért az elõzõ idõszak megítélésében önt is vezérlik politikai szempontok is, és ez mindig fellelhetõ a mondandókban az ellenzék és a kormánypárt között.

Egyet azonban nem takarhatunk el, hogy az elõzõ idõszakban Európában és a világon egy nagyon erõs recesszió nyilvánult meg, és ezt az elõzõ kormányzat nagyon jól felfogta, hogy ebben a recessziós idõszakban meg kell indítani egy beruházási folyamatot, amely majdan megalapozhatja a növekedés stabilitását.

Úgy gondolom, ez Magyarországon megtörtént. Ezt tudom igazolni a beruházási összegekkel, a Magyarországra való tõkebeáramlással, mert ez a tõkebeáramlás ebben a térségben - a közép-európai térségben - valóban Magyarországra volt a legnagyobb. Ezt tudom az én városomban is igazolni, ahol nagyon komoly cégek települtek meg. Ezek a beruházások - amelyeket elindítottak '93-tól kezdõdõen - ma lépnek be, ma már mûködõ beruházások, tehát az ország aktív külkereskedelmét igenis pozitívan befolyásolják. Ehhez most igazából nincs köze a restrikciónak, mert a tõke saját érdeke kapcsán, a tõke öntörvényû mûködése folytán is ezeknek kötelezõ a mûködésük, ha nincsenek teljesen lekaszabolva.

Tehát ez a folyamat mindenképpen megindult, és ma ez a magyar gazdaságot átlendítette a restrikciós politika hatásain is, hogy a növekedési pálya stabilnak mutatkozik. Én nem tartom rendkívül rossznak, különösen a kormánypárt szempontjából, hogy egy erõsebb restrikciót gyakorol ma a gazdaságra, tudjuk, hogy a növekedési csúcsok megfogásával lehet tartalékolni ezt a növekedést...

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage