Takács Imre Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TAKÁCS IMRE (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Képviselõtársaim! Jó érzés, hogy az ellenzék gondolatai segíteni akarják a költségvetés megalapozottabbá tételét. Dicsérendõ, hogy a gondolatok nem mennek el egymás mellett, hanem egymást gazdagítva ütköznek. Úgy érzem most magam, mint a bizottsági üléseken, ahol valóban szakmai viták vannak, és nem néha-néha üres gondolatok. Dicsérendõ volt tegnap Kádár képviselõ úr, most, a mai napon Varga Mihály és Csépe képviselõ úr gondolatsora is. Azonban egy-két megjegyzést hadd tegyek.

Varga Mihály képviselõ úr jogosan vetette fel azt, hogy mi lesz akkor, ha a névleges bérek elszabadulnak. Mi lesz akkor, ha a különbözõ ígéretek realizálódnak? Ennek valóban van veszélye, mert a névleges bérek túlzott növekedése a bér-árspirált indíthatja meg. A névleges bérek növekedése akkor nem eredményez rendszeres és tartós árszínvonal-emelkedést, ha a gazdaság rendelkezik mobilizálható kapacitástöbblettel és az alkalmazkodó képessége a szükségleteknek megfelelõ.

Az 1996. évi adótörvény megpróbálja ezt a plusz kapacitástöbbletet elõsegíteni azzal, hogy az 1996. évi adópolitika a gazdaság élénkítését segítõ, forrásokat növelõ befektetési, megtakarítási döntéseket támogatja. Ugyanis a személyi jövedelemadózásban preferálják az öngondoskodást elõsegítõ önkéntes, kölcsönös, valamint nyugdíj- és életbiztosítást. Ez...

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage