Bauer Tamás Tartalom Elõzõ Következõ

BAUER TAMÁS (SZDSZ): Köszönöm a szót, elnök úr. A két ellenzéki vezérszónok által elmondottakhoz fûznék egy tisztán szakmai természetû megjegyzést. Csépe Béla képviselõ úr, mint számos ellenzéki gazdaságpolitikus, azt a javaslatot szegezte szembe a kormány gazdaságpolitikájával, hogy az egyensúlyhiányból a növekedés útján kellene kijutni, tehát azt a tanácsot ismételte itt meg, hogy ki kellene nõni az egyensúlyhiányból.

Arra szeretnék emlékeztetni, kétségtelen, hogy a világgazdaság ismer olyan példákat, amikor országok ki tudtak nõni az egyensúlyhiányból, ezt azonban kizárólag olyan esetben tették - ennek ismert példája Dél-Korea esete -, amikor az adott országban a bérek, a jövedelmek színvonala messze alatta volt a versenytársak jövedelem- színvonalának. Ilyen esetben az ilyesmi talán elképzelhetõ. Magyarországon azonban, mint ismeretes, a bérek, a lakossági jövedelmek színvonala magasabb, mint a versenytársainknál a jövedelem szívnonala. (Zaj.) Úgy hallottam eddig, hogy az ellenzéki képviselõtársak nem ilyen jellegû javaslatokat tettek a gazdaságpolitikában. Ha tehát nem akarjuk drasztikusan csökkenteni a lakossági jövedelmek színvonalát, akkor nincs mód arra, hogy kinõjjünk stabilizációs erõfeszítések nélkül.

A másik megjegyzésem Varga Mihály képviselõtársam szavaira vonatkozik. Õ itt célzott már a Fidesz módosító indítványaira, amelyeket be kívánnak terjeszteni. Ha jól értettem, akkor ezek a módosító indítványok ismét többletkiadásokat fognak tartalmazni ahhoz képest, amit a kormány benyújtott... (Dr. Kövér László: El kell olvasni.) ...és ehhez többletbevételeket fognak feltételezni. Ez hangzott itt el. Azt hiszem, hogy az államháztartási elképzelések, amiket évekkel ezelõtt a Fidesz képviselt, a jövedelemcentralizáció csökkentését és nem a jövedelemcentralizáció növekedését tartalmazzák. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage