Francz Rezsõ Tartalom Elõzõ Következõ

FRANCZ REZSÕ (MSZP): Elnök Úr! Köszönöm a szót. Ivanics úr elõbbi megjegyzésére szeretnék reagálni. Én úgy gondolom, egy kicsit túlhajtott volt az a politika, amely a gazdaságot is átszõtte, és nagyon sok olyan politikai indíttatású törvény született, amelyik - nem azt mondom, hogy tudatosan, de - tény, hogy feldarabolta a gazdaságot, a feltétlenül elkerülhetetlen gazdasági nehézségeken túl felesleges nehézségeket okozva. Gondolok a kárpótlási törvény okozta birtokviszonyok kialakulására, vagy egyáltalán, a mezõgazdaság diszkriminatív támogatási rendszerével kapcsolatban az elmúlt évek politikájára. Arról nem beszélve, hogy Kelet felé is lehetett volna okosabban kapcsolatot teremteni.

Mást ne mondjak: Németország '94. évi sajtexportja, ami a FÁK országaiba került, megtízszerezõdött a korábbi évhez képest. Tehát nem lett volna szabad a gazdaság és a kereskedelem területére átvetíteni a politikai indíttatású dolgokat. Ügyesebben lehetett és kellett volna élni azokkal a lehetõségekkel.

Utalnék arra, hogy az oroszoknak velünk voltak problémáik elsõsorban az energiaellátással kapcsolatosan. A csehekkel viszonylag könnyebben megegyeztek, és sorolhatnám azokat a dolgokat, amelyeket nagyon nehéz volt a gazdaság cselekvõjeként, részeseként elviselni, különösen a diszkriminatív intézkedéseket. Nem kívánok belemenni, mert az idõ letelt, de tudnám részletezni, hogy ez milyen következményekkel járt. S amikor a termelés növekedésérõl beszélünk '94-ben vagy '93-ban, meg kell nézni, milyen zuhanás elõzte meg a '89-es állapothoz képest. Köszönöm szépen. (Taps balról.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage