Pusztai Erzsébet Tartalom Elõzõ Következõ

DR. PUSZTAI ERZSÉBET (MDF): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõtársak! Különösen szocialista párti képviselõtársaim.

Most már unalmas, hogy folyamatosan azt hangoztatják, hogy négy éven keresztül nekünk kellett volna megtenni sokkal keményebb megszorító lépéseket a szociális ellátó rendszerben! Szíveskedjenek felsorolni, hogy egész pontosan mit és mikor kellett volna tennünk! Tényszerûen cáfolni fogom a szocialista párt parlamenti mûködésével, hogy éppen az ellenkezõjét követelték tõlünk.

Szíveskedjenek elmondani, mit jelentett a választási kampány idején a "szociális érzéketlenségünk" szlogenje, ha kevésnek tartják a megszorítást, amit mi végeztünk!

Nagyon sokszor mondanak olyanokat, hogy mi '90-ben könnyebb helyzetben voltunk. Nem ártana egy kicsit a realitások talaján maradni. Hiszen akkor indult el a gazdaság átalakulása, a hullámokban kialakuló munkanélküliség. Leépítés helyett létre kellett hoznunk egy új ellátó rendszert, a munkanélküliek ellátó rendszerét. Ez sajnos valóban növelte a szociális kiadásokat. Kérdezem: nem kellett volna? Úgy gondolják? (Közbeszólások balról: Nem így!) Nem így. Persze, utólag mindenki rendkívül okos tud lenni. Az akkori javaslataik ezt is kevésnek tartották. Tényszerûen igazolható: minimálbérhez szándékoztak kötni szociális juttatásokat. Sorolhatom, meg is fogom tenni egyébként a költségvetési vitában, mert nagyon unalmas, hogy akkor, amikor négy éven át, jelentõs részt az akkori ellenzék politikájának is köszönhetõen, lényegesen kevesebbet tudott megtenni az a kormány, mert nem volt kétharmados többsége, most sorozatosan azt hallgatjuk, hogy lényegesen többet kellett volna.

Farizeus, álszent és idõnként hazug ez a politika. Köszönöm a figyelmüket. (Közbeszólások jobbról: Így van! Helyes! - Taps jobbról.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage