Pásztohy András Tartalom Elõzõ Következõ

PÁSZTOHY ANDRÁS, a mezõgazdasági bizottság elõadója: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! A mezõgazdasági bizottság is megtárgyalta a személyi jövedelemadóról szóló T/1571. számú törvénytervezetet és azt általános vitára - többségi véleménnyel - alkalmasnak ítéli.

A többségi véleménybõl egyértelmûen kitûnt, hogy indokoltnak tartják képviselõtársaim a személyi jövedelemadóról szóló törvény újraszabályozását, szükség van egy új szemléletû és szerkezetû törvény meghozatalára, illetve fontos a törvényes adóelkerülés lehetõségeit szûkíteni. Igen lényegesnek tartotta a bizottságunk, hogy a szabályok könnyebben megérthetõek legyenek, fontos, hogy az alkalmazhatóság is segítse a jogkövetõ magatartást.

A mi bizottságunkban is inkább tájékozódó jellegû kérdések és vélemények hangzottak el, képviselõtársaim elsõsorban beható módon a mezõgazdasági jövedelmek, illetve a mezõgazdaságból származó jövedelmek törvényi kezelésével foglalkoztak. Így a mezõgazdasági kistermelõk és egyéni vállalkozók adózásának, adóztatásának kérdései foglalkoztatták a bizottságot.

Többen kiemelték: kedvezõnek ítélik, hogy a kistermelõk kedvezménye változatlan marad, ellentétben az ezt megelõzõ különbözõ véleményekkel és tervezetekkel, melyek azt sugallták számunkra, hogy azok kaphatnak csak adókedvezményt, akik támogatásban is részesülnek. Tehát tulajdonképpen egyszerûsödik igény szerint a kistermelõk igénye.., tehát pontosítom, mert itt belekeveredtem egy picit. Tehát aki jogszabály alapján támogatásban részesül, az ne kaphasson kedvezményt. Tehát tulajdonképpen ez a félreértés elkerülhetõvé vált azáltal, hogy továbbra is a mostani hatályos jogszabály marad érvényben - végül is csak kihangsúlyoztam.

Foglalkozott a bizottságunk a termõföld bérlete, bérbeadása szabályainak kérdésével, a szövetkezeti üzletrészforgalom adókedvezményeinek szabályaival, a tagi kölcsönnel - amit Francz Rezsõ képviselõtársam is megemlített a bizottság elõadójaként -, valamint a kárpótlási tagi részarány-földtulajdonnal összefüggõ tervezett szabályok várható hatásával.

(11.00)

Megfogalmazódott az adótábla módosításának igénye csakúgy, mint a személyi jövedelemadó-elõleg részteljesítésének megkérdõjelezése is. Tulajdonképpen mindezek figyelembevételével - és elõrevetítve a szükséges módosítási lehetõségeket - bizottságunk 17 igen, 9 ellenszavazattal általános vitára alkalmasnak ítéli a törvényt. A kisebbségi véleményekrõl nyilván nem szóltam, hiszen azokról Medgyasszay képviselõtársam fog szólni. Köszönöm a figyelmet. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage