Kertész István Tartalom Elõzõ Következõ

KERTÉSZ ISTVÁN (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselõtársaim! Lányi Zsolt és dr. Szilágyiné Császár Terézia képviselõtársunktól ismételten azt az ellentmondásokkal küszködõ és már-már szétfeszítõ állásfoglalást volt szerencsénk hallani, amelyik egyszerre ért velünk egyet, amikor a rendkívül magas adótételekrõl szól és a bérbõl és fizetésbõl élõk és a tisztességes adózók magas adófizetési kötelezettségeit említi; ugyanakkor egyszerre mondja azt is, hogy mindenféle olyan eszköz, ami ennek a tehernek a csökkentése irányába hat a módosító javaslatban, az alkotmánysértõ, azzal könnyebb elbánni, azt nem lehet megvalósítani és az tisztességtelen eszköz.

El kellene döntenie tisztelt képviselõtársaimnak is, vajon hajlandók-e részt venni abban a kétségkívül keserves munkában, ami elindul ebben a parlamentben, hogy a tisztességesen adózók érdekében a tisztességtelenséget - a lehetõségeiket korlátozva - szorítsuk vissza. Egyszerre nem lehet népszerû intézkedéseket követelni és ugyanakkor azzal nem nézni szembe, hogy ennek az ellentételeit is pontosítani kellene.

Trombitás Zoltán képviselõtársam felszólalásából világlik ki az egésznek a lényege. Nézzük is meg, hogy tulajdonképpen mit mondott Trombitás Zoltán képviselõtársunk! Az ártatlanság vélelmét hangsúlyozta abban a vonatkozásban, hogy a köztartozásokat nyilvánosságra hozva tulajdonképpen tisztességtelen helyzetbe kerülhetnek azok a vállalkozók, akik a körbetartozás miatt nem tudják megfizetni adótartozásaikat. Elõször is nem errõl van szó, mert az kerül csak közhírré tételre, aki számára... (Az elnök csengetéssel figyelmezteti a képviselõt az idõ leteltére.)... jogerõs megállapításokat tett az APEH. Másodszor pedig úgy gondolom, õ maga sem azt akarta ezzel hangsúlyozni, hogy ez a megoldás a vállalkozók részérõl helyes, ha kevés a saját tõkéjük, akkor majd... (Az elnök ismét csengetéssel figyelmeztet az idõ leteltére.)... az állam terhére, az állam rovására akarják ezt bepótolni.

Köszönöm szépen a figyelmet. (Szórványos taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage