Bauer Tamás Tartalom Elõzõ Következõ

BAUER TAMÁS (SZDSZ): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Engem Boross Péter képviselõ úr, elnök úr hozzászólása inspirált arra, hogy nagyon röviden megszólaljak. Azért csak nagyon röviden, mert úgy van a parlamenti illemben, hogy egy képviselõnek egy költségvetési vitában egyszer illik, maximum kétszer szabad megszólalnia, és én holnaputánra vagyok elõirányozva a felszólalások rendjében. De természetesen a szabaddemokrata képviselõk, mindazok, akik költségvetéssel meg oktatással, egészségüggyel, önkormányzatokkal foglalkoznak, az ütemezés szerint el fogják mondani a maguk álláspontját ebben a költségvetési vitában, hogy valóban parlament lehessen a parlament.

(14.30)

Én csak egy olyan mozzanatot említenék, amivel részletesen foglalkoztam a tavalyi zárszámadás vitájában. Az, hogy a kormány és a parlamenti többség arra törekszik, hogy a költségvetés folyó kiadásait mérsékelje olykor néhány milliárddal, az azért van, mert az idei folyó deficitbõl lesz a jövõ évi és jövõ utáni évi adósság- és kamatteher. Idén azért van akkora kamatteher, mert tavaly és tavalyelõtt és azelõtt nem törekedtek arra, amire mi most törekszünk, hogy a folyó deficit ne növekedjék, hanem csökkenjen.

Tehát itt nem ellentmondás van aközött, amire Boross Péter fölhívta a figyelmünket, hogy a kamatteher az igazi teher, és nem a folyó költségvetési kiadások néhány milliárdja. A kettõ között idõbeni összefüggés van. Tehát nem lehet a kettõt úgy szembeállítani, ahogy õ is tette, és nagyon sokan teszik rendszeresen ma a közéletben. Ismétlem: azért kell nekünk csökkenteni a költségvetés folyó kiadásait - még akkor is, ha ez minden területen fájdalmas, ahol kiadásokat csökkentünk -, hogy a következõ ciklusban, még ennek a ciklusnak a hátralevõ részében a kamatteher legyen kisebb.

Köszönöm szépen. (Szórványos taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage