Csige József Tartalom Elõzõ Következõ

CSIGE JÓZSEF (MSZP): Elnök Asszony! Tisztelt Országgyûlés! Úgy látszik, idõnként fordítottan alakulnak a szerepek. Dobos Krisztina képviselõtársunk azt mondja, hogy elégedett a költségvetéssel. Bevallom itt a Ház színe elõtt, én nem vagyok ennyire elégedett, még akkor sem, ha szabadon szárnyalhat a fantáziám, s még akkor sem, ha a sarokszámok mögé akármit gondolhatok. Én azt szeretném, ha ezek a sarokszámok magasabbak lennének, jobbak lennének, és akkor egyet is értenék Dobos Krisztinával. Pedig a kritikájában jogos elemek is elõfordulnak

De persze az nem jó módszer, ha azt mondjuk, hogy csak fejkvóta- finanszírozást tartalmaz az elõterjesztés, vagy csak normatívát, vagy csak augusztus 1-jéig, mert a dolog így akkor nem kezelhetõ. Ha ez a kettõ összecsúszik, akkor mindegyikbõl ki lehet kapni a negatívumot, és egyiknél se vesszük észre azt, ami jobb, és akkor elõáll az a helyzet, amikor a fürdõvízzel együtt kiöntjük a gyermeket is.

Azt gondolom, ha bennem némi elégedettség lehet, az mindenekelõtt abból táplálkozik, hogy például az óvodai normatíva a duplájára emelkedett, a korábbi 27 ezerrõl 54 ezerre, és azért ez nem semmi. Akárhogy is számítjuk a dolgokat, ez jelentõsen megkönnyíti a fenntartók és az óvodák helyzetét. Hasonlókat mondhatok az általános iskolánál, a középiskolánál, a bejárás támogatásánál, az etnikai, nemzetiségi iskolák támogatásánál és még egy néhány sornál.

Azzal viszont egyetértek, hogy a hiányosságokat és azokat az ígéreteket, amelyekrõl Dobos Krisztina is beszélt, be kell hajtani. Nekem meggyõzõdésem, hogy a szocialista frakció oktatási munkacsoportjával ebben a dologban jól együtt lehet mûködni, és ezt együtt tudjuk javítani.

Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage