Fodor István Tartalom Elõzõ Következõ

DR. FODOR ISTVÁN honvédelmi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Országgyûlés! Õszinte örömömre szolgál, hogy éppen a honvédelem kérdésében hallhattunk az ellenzéki képviselõk részérõl egy, érzelmektõl, indulatoktól mentes, nagyon tárgyszerû, kritikus hozzászólást, sok olyan kérdést megemlítve, amelyekben teljesen egyformán gondolkodunk. Éppen ezért én csak két dologra, illetve három dologra szeretnék nagyon röviden kitérni.

A leépítésekkel kapcsolatban képviselõ úr megemlítette, hogy ennek a kiadási többlete olyan mértékû, hogy a szaldója összességében a költségvetés számára negatív. Azt senki nem vitathatja, hogy a leépítés hosszú távon mindenképpen költségvetési kiadás csökkentését jelenti. Egyszer el kell kezdeni, akkor is, hogyha a kezdetnél ez kiadási többletet jelent. De hadd mondjam el, hogy a költségvetés szintjén, tehát a nemzetgazdaság szintjén csak ebben az esetben negatív a szaldója, jövõre már ennek 300-400 milliós pozitív szaldója lesz, és ha befejezõdik a honvédség átszervezése, akkor 1998-at követõen 10 milliárdos nagyságrendû megtakarítást jelent.

Egyetértek a hadigondozottakkal kapcsolatos felvetésével. Remélem, ha nem is az eredetileg tervezett idõpontban, de decemberben vagy a téli szünetet követõen a módosító javaslatot be tudjuk terjeszteni az Országgyûlés elé.

A harmadik dolog, errõl Lajtai képviselõ úr is beszélt, valóban nem 8 százalék a hivatásos állománynál a tervezett bérfejlesztés. Az 55. §-t tessék megnézni, képviselõ úr: 15 százalék. És ha sikerül ebben az esztendõben a szolgálati törvényt is elfogadni, akkor a 15 százalékot is úgy tudjuk felhasználni, életbe léptetve a szolgálati törvény 1996-ra esõ részét, hogy az alacsonyabb beosztásokban lévõ hivatásos katonák számára ez kedvezõbb elõmenetelt jelent.

Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a bal oldalon.)

(16.20)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage