Szabó Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZABÓ ZOLTÁN mûvelõdési és közoktatási minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tényleg csak néhány megjegyzést kívánok az elhangzottakhoz fûzni. Egyrészt a FEFA, amiben Daróczy képviselõ úrnak teljesen igaza van, hogy 1,4 milliárd helyett 900 millió van beállítva a jövõ évi költségvetésben. Ugyanakkor, hogy az ellentételek egyikét említsem csak, a felsõoktatási beruházásokra a '95. évi 3 milliárd helyett '96-ra 8 milliárd van elõirányozva, ebbõl csaknem 3 milliárd új felsõoktatási fejlesztés vagy beruházás, amelyeknek fedezete a tandíj. Ez tehát egy jelentõs emelkedés.

Hasonló a helyzet az OTKA esetében. Egyrészt az elvett, vagy elvenni szándékozott 300 millióról már megszületett az a döntés, hogy ezt valamilyen módon a költségvetésbõl a kormány javasolja visszapótolni. De emellett most készülnek olyan rendeletek, amelyek az országos kiemelésû társadalomtudományi kutatások támogatásának a meghosszabbítására, illetõleg bizonyos stratégiai jellegû alapkutatásoknak a támogatására szolgálnak. Ez is bõven pótolná azt a 300 milliót, hogyha egyáltalán elvételre került volna.

Ami az elosztás módját illeti, én azt hiszem, már négy darab napirend elõtti felszólalásra, interpellációra és azonnali kérdésre mondtam el, hogy senkinek eszébe sem jutott az elosztás függetlenségét kétségbe vonni.

Lehet, hogy nem volt jó megoldás a kormány részérõl az, hogy a törvényt magát szüntette meg. Itt egy pénzügytechnikai javaslatról van szó, hogy az alap elkülönített jellege szûnjék meg és olvadjon be a költségvetésbe. Nincs akadálya annak, hogy a törvénynek az a része, amelyet egyébként a gyakorlatban megtartani szándékozunk, hatályban is maradjon, miszerint a meghatározott módon, a meghatározott testületek, a meghatározott keretek között osztják el.

Ami pedig a tandíjrendelet-tervezet készítésével kapcsolatos munkálatok gyorsítását illeti, erre sajnos, csak azt tudom mondani, hogy ez jelen pillanatban nemhogy gyorsulna, hanem áll. És azért áll, mert a HÖKOSZ ezt kérte, a HÖKOSZ újjáválasztott vezetõsége azt kérte, hogy november 13-áig függesszük fel az ezzel kapcsolatos tárgyalásokat. Köszönöm szépen.

(17.40)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage