Bauer Tamás Tartalom Elõzõ Következõ

BAUER TAMÁS (SZDSZ): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselõtársaim! Ezúttal nem a kormány költségvetését szeretném megvédeni Pusztai Erzsébet hozzászólásával szemben, hanem Kornai János akadémikust. Kétségtelen tény, hogy a Pusztai Erzsébet által idézett tavalyi cikksorozatában Kornai János akadémikus hangsúlyozta a növekedés fontosságát, de jó lenne, ha végigolvasta volna Pusztai Erzsébet a jelzett cikksorozatot. A cikksorozat további részében ugyanis Kornai János azt is hangsúlyozta: ahhoz, hogy növekedni lehessen, elkerülhetetlen a fogyasztás és ezen belül a bérszínvonal csökkentése, méghozzá nemcsak egy fél évig vagy egy évig, hanem hosszabb idõn keresztül is, mert enélkül Magyarország versenyképessége nem biztosítható. Enélkül az, hogy a fogyasztástól a felhalmozás javára csoportosítsunk át eszközöket és ezzel alapozzuk meg a növekedést, nem biztosítható.

És Kornai János gondolatmenetében az is benne van, hogy a jóléti kiadások részarányának csökkentése is szükséges. Azt mondani, hogy növekedjünk, és nem mondani ennek a feltételeit, ez vagy ráolvasás vagy katasztrofális eladósodás - az utóbbit az önök kormánya tevékenységének utolsó két évében sikerrel megvalósította. Tehát azzal szemben, akit ön idézett nem korrekt a gondolatmenet felét idézni és a másik felét elhallgatni.

Ami pedig azt illeti, hogy valóban amit ön javasol, katasztrófához vezet, azért említettem meg, mert katasztrófapolitikát nem az folytat, aki azokról a veszélyekrõl beszél, ahova ez a politika vezethet, hanem katasztrófapolitikát az folytat, aki az országot a visszafordíthatatlan eladósodás irányába viszi - amit nem ez a kormány tett, hanem az elõdje. Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage