Tóth Pál Tartalom Elõzõ Következõ

TÓTH PÁL (MSZP): Köszönöm szépen a szót. Pusztai Erzsébet jól dokumentált elõadását hallgatva én is egy rendelkezésemre álló olvasmányélményemet mondanám el. Ma világszerte igen nagy irodalma van annak a témának, hogy miért sorvadnak a jóléti államok. Mert teljesen nyilvánvaló, hogy a jóléti állam leépítése nemcsak Kelet-Európában került napirendre, nem elsõsorban itt, hanem minden fejlett országban. Egy rosszmájú publicista ezt úgy fogalmazta meg éppen a napokban megjelent kitûnõ írásában, hogy kitört a spórolás ellenforradalma. Világszerte keresik az okát annak, mi készteti a nálunk sokkal fejlettebb országokat arra, hogy a jóléti államot leépítsék, kurtítsák.

Sokféle okot fogalmaztak meg. Elmondták, hogy oka lehet ennek a demográfiai átalakulás. Az ötvenes évekhez képest - amikor a jóléti állam kialakult, létrejött - ma egyharmaddal több azoknak az aránya, száma, akiket nyugdíjasként, rokkantként, beteg emberként ezeknek az államoknak el kell tartania. Amerikai közgazdászok mutattak rá arra, hogy a GDP fejlõdése világszerte katasztrofálisan lelassult, legalábbis sokkal lassúbb ahhoz képest, amennyi kellene ezeknek a jóléti rendszereknek a fenntartására.

Végül: a XX. század egyik legnagyobb rejtélye a termelékenységi rátának a csökkenése. A növekedéséhez minden adottság megvan, mégsincs igazi lökõereje. Azt is bevallják, akik ezekkel a kérdésekkel foglalkoztak, rejtély, hogy miért pont a XX. század végére jutottak el ezek a fejlett országok oda, hogy képtelenek finanszírozni az ötvenes, hatvanas években összehozott jóléti államot. És azt mondja valaki, hogy erre a rejtélyes képletre ma éppen a konzervatív politikák, a konzervatív gazdaságpolitikák, a neoliberális politika kereste azt a választ, hogy ezeknek a jóléti rendszereknek a felszámolásával oldják meg azokat a problémákat... (Az elnök csengetéssel figyelmezteti az idõ leteltére.)... amelyeket az elõbb jeleztem. Azonnal befejezem. Nem tudják megoldani, nem biztos, hogy ez a helyes válasz.

Megkérdezem képviselõnõt és mindenkit, aki ezzel a dologgal foglalkozik: mibõl gondolják, hogy ezeknek a globális folyamatoknak a mentén Magyarország valami ettõl egészen különleges specifikációval... (Az elnök csengetéssel figyelmezteti az idõ leteltére.) ...bíró ország, amelyik ezeknek a folyamatoknak ellentétesen tud menni. Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage