Takács Imre Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TAKÁCS IMRE (MSZP): Tisztelt Képviselõtársaim! Elnök Úr! Örülök annak, hogy Kornai János neve újra felmerült a Házban. Örülök azért, mert nem kevés recenziót írtam a könyveirõl, és a gondolatai valóban idevalók, de csak akkor, ha valóban komplexen közelítjük meg azokat. Valóban igaz az, hogy a gazdasági növekedés függvénye elsõsorban a költségvetési hiány, tehát a GDP növekedésének függvénye.

(8.50)

De Kornai több könyvében, írásában kifejti, hogy a GDP, illetve a növekedés elsõsorban a megtakarításoktól függ; a növekedés azonban nemcsak a jövedelemtõl függ, hanem a jövedelem felhasználásának szerkezetétõl. És a másik: a megtakarítás nagymértékben függ az infláció alakulásától is. Ha ugyanis az infláció magas, akkor szükségszerûen magas a betéti kamatláb; ha magas a betéti kamatláb, akkor nyilvánvalóan többet helyeznek el a jövedelmükbõl a háztartások a pénzintézeteknél - de akkor növelni kell a hitelkamatlábat. Ha növeljük a hitelkamatlábat, akkor ez visszafogja a beruházásokat; ha ez visszafogja a beruházásokat, akkor nyilvánvaló, hogy csökken, illetve nem kedvezõen alakul a GDP.

Keyes még az 1930-as évek közepén a tõke határ-teljesítõképességérõl írt, és leírta, hogy a tõkés... (Az elnök pohara megkocogtatásával jelzi a hozzászólási idõ leteltét.)... még egy mondat - csak akkor fekteti be jövedelmezõen tõkéjét, ha az utoljára befektetett tõkeegység által elõállított termék termelési költsége és normálprofitja egyenlõ a betéti kamatlábbal. (Az elnök ismét megkocogtatja a poharát.) Tehát ha a betéti kamatláb nõ, akkor nyilvánvaló, hogy ez szintén visszafogja a növekedést. (Az elnök ismét megkocogtatja a poharát.) Elnézést. (Szórványos taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage