Tóth Pál Tartalom Elõzõ Következõ

TÓTH PÁL (MSZP): Köszönöm, elnök asszony. Tisztelt Ház! Kedves Képviselõ Úr! Megragadta egy megjegyzése a fülemet, és ha jól értettem, az volt a problémája, hogy a volt nómenklatúra, az egykori kommunisták viszik át a bárkát a túloldalra, vezérlik le a kapitalizmusba való átmenet nehéz és rögös útját. Ezzel a megjegyzéssel nem tudok mit kezdeni, több okból sem. Ez az ország a kapitalizmusba vagy a piacgazdaságba nem most indult el, nem 1994-ben kezdte el ezt az átmenetet, hanem elkezdte minimum '89-ben. Volt egy idõszak, nem is kicsi, számomra túl hosszú, négy év, amikor egy egészen másfajta politikai rezsim irányította ezt az átmenetet.

(9.50)

Úgy gondolom, nem volt igazán sikeres ez az átmenet, ezért most nekünk kell irányítani ezt az átmenetet, mármint a kapitalizmus vagy a piacgazdaság felé menõ folyamatot továbbvinni. Én ezt egyáltalán nem tartom szégyennek, de ha ön úgy gondolja, hogy ez gyalázat, akkor osztozom képviselõtársaimmal, a szocialista, liberális koalícióval a gyalázatban. Igen, ezt a felében, torzóban maradt folyamatot kell továbbvinni. Ami a szemünkre vethetõ arról az oldalról, az az, hogy igenis, ez a kormány, ezek a kormányzó pártok - tudva, hogy ezt a folyamatot tovább kell vinni és éppen azért, hogy ez a folyamat sikeres legyen - felvállaltak egy stabilizációs és szanációs gazdaságpolitikát. Ez sehol a világon, soha nem volt népszerû, Amerikában, a republikánusok uralomra jutása után ugyanazzal kezdték, amivel mi is próbálkozunk. Pontosan azért, hogy ne hangozzanak el ilyen szemrehányások, azért, hogy ez az átmenet a mi véleményünk szerint is egy hatékonyabb, mûködõképesebb, jobb gazdaságban sikeres, komfortosabb és befejezett legyen.

Úgy gondolom, hogy igaztalan az a vád, ami minket ért ebben a felszólalásban. (Az elnök pohara kocogtatásával figyelmeztet az idõ leteltére.) Mi azt tesszük, amire felhatalmazást kaptunk az alkotmány szellemében, egy demokratikus rezsimben tesszük a dolgunkat, és számunkra faktum, hogy piacgazdaság van, és ezen, úgy gondolom, nem szégyenkeznünk kell, nem meditálni kell... (Az elnök ki-, majd visszakapcsolja a képviselõ mikrofonját.).., hanem tenni a dolgunkat. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage