Csépe Béla Tartalom Elõzõ Következõ

CSÉPE BÉLA (KDNP): Tisztelt Ház! Én is az egyéni vállalkozók érdekében kell hogy szóljak ebben a rövid kétperces keretben. Egy idõ óta sajnos, egy nagyon rossz hangulatkeltés folyik az egyéni vállalkozók, iparosok, kereskedõk terhére. Nyilván a számok beszélnek. A hivatalos érvelés legfõbb pontja az, hogy nem veszik ki a részüket egyenlõen a tehervállalásból, itt is elhangzott ez a fajta adóbevallási adat, illetõleg jövedelemadat.

Ennél a helyzetnél két nagyon fontos distinkciót kell tennünk. Egyrészt, hogy vannak veszteséges kisiparosok, ami ezzel az átmeneti gazdasággal együttjár, tehát külön kell bontani ennél a vizsgálatnál a nyereséges és veszteséges kisiparosokat, valamint külön kell bontani a fõfoglalkozású munkaviszony melletti és nyugdíjas kisiparosokat. Ha ezt a megkülönböztetést megtesszük, akkor az én adataim szerint a fõfoglalkozású nyereséges kisiparosoknál 202 ezer forint az éves vállalkozói jövedelem, és ez mindjárt másképp hangzik.

Ugyanakkor figyelembe kell venni azt is - ami általában a hivatalos értékeléseknél nem hangzik el -, hogy õket olyan befizetések terhelik, amelyek az egyéb kategóriában, tehát a bérbõl és fizetésbõl élõknél nem merülnek fel. Ilyen a munkaadói tb-járulék 44 százaléka, amit õk levonhatnak ugyan kiadásként - de nyilván ez egy teher - a megszerzett jövedelembõl, ami adójellegû, hiszen nincs meg a megfelelõ ellentétje. Errõl sokszor beszéltünk már ebben a Házban.

Nekik iparûzési adót kell fizetni sok esetben, a foglalkozás utáni közterheket kell fizetni, és ez a leglényegesebb. Õk munkahelyet teremtenek, amennyire tudnak, alkalmazottaik vannak, ennek a közterheit is õk fizetik, tehát ezeket mind figyelembe véve egészen más a helyzet. Elfogadom azt, hogy van esetleg olyan iparos, aki joggal vívja ki a közvélemény haragját, de ennek az általánosítása és az egész egyéni vállalkozói körre való kiterjesztése semmiképpen nem fogadható el. Köszönöm. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage