Tóth Pál Tartalom Elõzõ Következõ

TÓTH PÁL (MSZP): Azt hiszem, a vita ebben a dologban elég rossz irányba megy, mert itt nem arról van szó, hogy bármelyik kormány - hangsúlyozni szeretném: bármelyik kormány - arra törekedne, hogy szembeállítsa egymással a vállalkozói kört és az összes többi munkavállalót, hanem a tényekkel kell szembenézni a kormányoknak. Bármelyik, a témával, a feketegazdasággal foglalkozó szakszerûen megírt tanulmányban meg lehet nézni, hogy mik a tények.

A tények, hölgyeim és uraim, a következõk. Ebben az országban kizárólag adóeltitkolásból, járulék-nemfizetésbõl és adócsalásból évente 5 uszkve 600 milliárd forint az, amelyik nem kerül be a költségvetésbe. Nem hiszem el, hogy felelõs kormány, amely felelõsséggel tartozik a társadalomnak, mindannyiunknak, ezt szó nélkül, szembrebbenés nélkül tûrni fogja. Nem is tûrheti. Nem arról van tehát szó, hogy a politika, a hatalom, a pártok vagy egy kormány perszonifikálja a problémát, megbélyegzi a vállalkozói kört, hanem arról van szó, hogy ezt az 5-600 milliárd forintos tételt nem hagyhatja a költségvetésen kívül. Ehhez persze hozzátartozik az, tisztelt Ház, amit szintén leírtak számtalanszor, hogy a magyar gazdaság állapota sok-sok ok miatt olyan, hogy ezek a jövedelmek bizonyos értelemben hozzátartoznak, majdnem azt mondhatnám: elemi feltételét képezik annak, hogy ez a gazdaság bizonyos szegmenseiben még mûködjön. Éppen ez teszi hallatlanul bonyolulttá és nehézzé az úgynevezett harcot a feketegazdaság ellen.

Még egy szót. Elleneznék minden hektikus kormányzati reagálást ennek a problémának a kezelésére, éppen azért, mert nagyon bonyolult, ami mögötte van. Ami azonban tény - és ez nem emberi gyarlóság, ez nem ilyen-olyan vállalkozói mentalitás... (Az elnök csengetéssel figyelmezteti az idõ leteltére.).., ez tény, ilyen mennyiségû pénz nem maradhat tartósan az államkincstár körén kívül. Úgy gondolom, hogy ebben mindnyájan egyetérthetünk. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage