Tóth Pál Tartalom Elõzõ Következõ

TÓTH PÁL (MSZP): Köszönöm szépen. Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Kétperces ide, kétperces oda, a Házszabály ezt elismeri, benne van, ezzel pedig minden képviselõnek joga van egy vita során élni.

Én azonban nem vitatkozni akarok, hanem Tirts Tamás igen tisztelt képviselõtársamnak egy észrevételét talán pontosítani mint az emberi jogi bizttság tagja.

Valóban komoly vita van a körül a bizonyos ominózus 300 millió forintos vagyonjuttatás körül. Úgy tudom, pillanatnyilag is folynak ezzel kapcsolatosan egyeztetések. Egy biztos, az a konstrukció, amelyik a Nek.-törvényben szerepel, ahol 13 - ha jól emlékszem - kisebbség között van tételesen felosztva ez a 300 millió, úgy hiszem, tarthatatlan. Azért tarthatatlan, mert az egy-egy kisebbségre jutó tétel hozadéka gyakorlatilag semmilyen jelentõs segítséget nem nyújt az országos kisebbségi önkormányzatok számára. Éppen ezért úgy gondolom, helyes, hogy a Nek.-törvényben szereplõ eredeti konstrukciót átgondolja a kormány és ebben valamilyen megállapodásra jusson a kisebbségekkel.

Meg kell mondjam, azt én sem tartanám szerencsésnek, hogy azt a tételt egy az egyben kivegyük, elvegyük tõlük. Helyesebbnek vélném azonban inkább ehelyett a következõket, nevezetesen azt, hogy legkésõbb a jövõ évben végre el kellene dönteni, hogy milyen státust adunk a kisebbségi önkormányzatoknak, mert az nagymértékben megkönnyítené, hogy azokat a finanszírozásbeli problémákat és hiátusokat, amelyek jelenleg igenis érvényesülnek ezen a téren, jobbítsuk, koherensebbé tegyük, és biztosítsuk ezeknek a konstrukcióknak a müködõképességét. Köszönöm szépen a türelmet. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage