Surján László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SURJÁN LÁSZLÓ (KDNP): Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tovább bonyolítom a kétpercesekkel kapcsolatos megbeszéléseinket. Ugyanis tudomásom szerint nincs házszabályi akadálya annak, hogy egy tegnap elhangzott vezérszónoklatra térjek vissza kétperces idõkeretben, a vezérszónoklatokat ugyanis megállapodás alapján nem tördeljük ketté.

Tegnap felfigyeltem arra, hogy a Szocialista Párt igen tisztelt vezérszónokának beszédében egy olyan fordulat szerepelt, amely a szociális elégedetlenség jelenségét ellenzéki machinációnak tüntette fel. Ez ellen szeretnék érvelni, és nagyon kérem, hogy ne keverjük össze az okot az okozattal. Itt adva van egy helyzet, adva van egy elégedetlenség. Én nem ismerek ellenzéki pártot, amely sztrájkokat szervezne és hisztérikus hangulatot akarna kelteni a társadalomban. A társadalom viszont feszültségekkel terhes, és az ellenzéknek az a dolga, hogy ezeket a feszültségeket kimondja, ezáltal bizonyos fokig a levezetését is elõsegítse.

Egy másik megjegyzést is szeretnék tenni, amely még belefér a két percbe. Csatlakozni szeretnék ahhoz a nézethez, amely úgy látom, a Ház minden oldalán egy-egy emberben támogatásra talál. Azt a tudománytámogatási formát, amelyet OTKA néven ismerünk, meg kell menteni. Errõl hallottunk államtitkári kijelentést is. A magam részérõl teljes mértékben csatlakozom Daróczy Zoltánhoz, aki elfogadhatatlannak tartja az OTKA felszámolását, és olyan módosító indítványokkal próbálok segíteni, amik törvényes garanciákat tudnak adni a rendszernek a túlélésre. Köszönöm a figyelmet. (Taps az ellenzék padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage