Hegyi Gyula Tartalom Elõzõ Következõ

HEGYI GYULA (MSZP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Surján László képviselõtársamnak szeretnék felelni. Noha nem én voltam a Szocialista Párt vezérszónoka, azért néhány gondolatot ébresztett bennem az, amit mondott.

Természetesen az ellenzéki pártoknak nem feladatuk hallgatni, ha társadalmi feszültség van az országban. Még a kormánypárti képviselõknek sem feladatuk! Ha Szöllõsi Istvánné tisztelt képviselõtársamra gondolok, akkor azt mondom, hogy vannak szocialista képviselõk, akik igazán nem hallgatják el a szociális feszültségeket sem ebben a házban, sem a társadalomban. Azt hiszem azonban, az ellenzéki pártoktól is elvárható annyi, hogy amikor szociális feszültségek ébrednek, amikor sztrájkhangulat van ebben az országban, ne titkolják, vagy legalábbis ne cáfolják meg, ha kormánypárti oldalról elmondják, hogy a költségvetés egyensúlya csak és kizárólag akkor mûködik, ha a költségvetésnek vannak bevételei, és ezekbõl a bevételekbõl lehet különbözõ forrásokra összegeket átcsoportosítani.

Surján László képviselõtársam nem volt itt a vita mai, elõzõ szakaszában, de például amikor arról van szó, hogy az adó beszedésével kapcsolatos jogos társadalmi igény, hogy szigorítás lépjen fel, ezek ellen bizonyos ellenzéki képviselõk fellépnek, és gazdasági diktatúráról beszélnek, besúgórendszerrõl beszélnek; mindenféle elnyomást emlegetnek akkor, amikor pusztán és kizárólag arról van szó, hogy az állam szeretné beszedni az adót azoktól is, akiknél jövedelem keletkezik, de nem fizetnek adót. Azt hiszem, ez is hozzátartozik a dolgokhoz. Tehát nagyon helyes, ha az ellenzéki képviselõk szót emelnek a szociális feszültségek ellen, de ezek kezelése költségvetési eszközökkel csak és kizárólag akkor oldható meg, ha az igazságos teherviselés jegyében adóbevételek is keletkeznek.

Sajnos, a tegnapi vita számomra azt jelezte - ha én is reagálhatok a tegnapi vitára -, hogy az ellenzéki pártok általában persze nagyon is egyetértenek azzal, hogy adót fizetni kell. De amikor a kormányzat jól-rosszul - megengedem: részleteiben akár támadható módon is - kidolgoz egy mechanizmust, akkor viszont az egészet azonnal elutasítják és visszautasítják. Azon kellene gondolkodnunk - együtt, gondolom -, hogyan lehetne ezeket az adókat igazából a teherviselés érdekében beszedni. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage