Surján László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SURJÁN LÁSZLÓ (KDNP): Ez utóbbi államtitkári kijelentést nagy lelkesedéssel üdvözlöm. Magam részérõl pont egy olyan módosítást készítettem elõ, amely megtartja az OTKA-törvényt és kiemeli belõle azokat a pontokat, amelyeket a kormány szándékainak megfelelõen tulajdonképpen elfogadok, vagyis azt, hogy nem mint alap mûködik tovább. Természetesen mint alap is mûködhetne szerintem - ez egy egész más kérdés -, de egy korrekt együttmûködés, azt hiszem, ezen a téren kialakulhat, mert a törvénygaranciák a tudományos élet számára a mai bizalomvesztett állapotban nagyon lényegesek. Én ezt próbálom szolgálni, függetlenül attól, hogy én megtartanám az alapot. De nem mi vagyunk kormányon, hanem önök, és ez az önök felelõssége még egy darabig.

Hegyi képviselõ úr megjegyzéséhez is szeretnék csatlakozni. Az a baj most a Házban, hogy ha az ellenzék valamire azt mondja, hogy rossz, vagy aggályos, vagy problematikus, akkor ez rögtön valami durva elutasításnak tûnik. Márpedig azért néhány alkotmányos bukfenc már következett az elmúlt idõszakban...

(10.50)

Nekünk nem föltétlenül az a dolgunk, hogy jó megoldásokat tegyünk le az asztalra. Nekünk az a dolgunk, hogy a letett megoldásoknak a létezõ vagy vélhetõ hibáira rámutassunk. És ha önök ezek nyomán ki tudják küszöbölni ezeket a hibákat, akkor elõremennek a dolgok, ha bennhagyják, akkor lesz, ami lesz... - tudjuk, hogy jön az Alkotmánybíróság, és lép.

A magam részérõl maximálisan támogatok minden olyan lépést, amely törvényes keretek között fegyelmet hoz létre az adóbefizetések ügyében. Ehhez azonban szerintem az élet másik oldala, hogy a túladóztatást is meg kell szüntetni. Itt borzasztó nehézség van, mert óriási vágyak vannak költeni a pénzeket, és óriási vágyak vannak nem adót fizetni. Ebben kell harmóniát teremteni, és ez - hogy mondjam - meghaladja a képességeinket, a tisztelt kormányoldalon lévõkét is, meg a miénket is. Ehhez társadalmi párbeszédre van szükség - hosszasan és nehézkesen. Önöknek ez nem sikerült. A magam részérõl... (Az elnök poharát kocogtatva jelzi az idõ leteltét.)... az ország szempontjából sajnálom - az idõm lejárt, úgyhogy nem folytatom. Köszönöm a figyelmet. (Szórványos taps az ellenzék padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage