Kis Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KIS ZOLTÁN földmûvelésügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Országgyûlés! Kedves Képviselõtársam! Ritkán hallunk a Házban, kiváltképp a költségvetési vita idõszakában olyan felszólalást, ami nemcsak tárgyszerû, hanem megoldási javaslatokat is hoz. Olyan megoldási javaslatot, amely többletpénz-igénnyel nem jár, mindössze ésszerûsít, rendszer-átcsoportosítást céloz meg, és hatékonyabbá kívánja tenni annak a pénzügyi rendszernek a mûködtetését, amely - itt most nevezetesen a mezõgazdaságról van szó - az exportárualap-többlet megteremtését fedezi, illetve finanszírozni tudja. Köszönöm önnek, Rusznák Miklós, hogy ezt megtette, és néhány gondolattal reagálnék erre.

Az exporttámogatás 41 milliárd forintos összege igen magas. Ez nemcsak európai, hanem az Egyesült Államok és a GATT által kifogásolt mértékben is magas.

(11.20)

Nem ez a nagy probléma, hanem az, hogy ennek jó része nem jut vissza a termelõhöz. Azáltal - amit ön is mondott -, hogy e fölötti rendelkezési jogunkat megszereztük és az az FM-tárcához került, a jogszabályi megjelenési forma adott ahhoz, hogy ne normatívákban, ne határidõkben gondolkodjunk, hanem egy rugalmas rendszert mûködtessünk a mindenkori piaci viszonyoknak megfelelõen. És az sem titok - errõl már a sajtóban nyilatkoztunk is -, hogy ezen összeg egy részét exportárualap-bõvítésre kívánjuk úgy fölhasználni, hogy azt közvetlenül a termelõk kapják meg, kizárva ebbõl a kereskedelmi és a feldolgozói kör jó részét is. Ez több milliárdos nagyságrendet fog eredményezni - úgy hiszem -, nem haszontalanul.

Amit az ön felszólalása és elõtte Kertész Zoltán is említett a Katasztrófa Alapról, - ez nem egy külön alapban lesz rendezve, hanem a biztosítási formáció átdolgozásával kölcsönös felelõsség- és kárveszélyviseléssel mind termelõi, mind államháztartási oldalról. Köszönöm szépen, elnök asszony, köszönöm, képviselõ úr. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage