Szájer József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZÁJER JÓZSEF (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Azt hiszem, mielõtt megnézzük azt, hogy miért ilyen üres a Ház, érdemes az azzal kapcsolatos elõzményeket is megtekinteni. Mi az, ami miatt tulajdonképpen egy hét leforgatása alatt kell lezavarnia a költségvetést ennek a parlamentnek - lényegében már megsértve ezzel a parlamentnek a kormány feletti felügyeleti jogát? Ennek, tisztelt képviselõtársaim, az az oka, hogy az adótörvényeket ez a kormány az utolsó pillanatban nyújtotta be. Vagyis addig nem lehetett elkezdeni a költségvetés tárgyalását - amelyre egyébként korábban lehetett volna idõ -, amíg a kormány ezeket be nem nyújtotta. Még ma is hiányoznak a megfelelõ érdekegyeztetési lépések ebben a tekintetben.

Tehát én azt hiszem, legjobb, ha ezzel kapcsolatban nem az ellenzéket hibáztatják azért, amiért esetleg indulatos, hogy a költségvetést ilyen méltatlan körülmények között kell tárgyalni.

Arra is szeretném felhívni a figyelmet, hogy a mai napra a költségvetés tárgyalásához a Magyar Szocialista Pártnak egyetlen, azaz egyetlen képviselõje jelentkezett be. Ez az, amiért a nézõk, akik ezt a közvetítést látják, azt láthatják, hogy mindig egy SZDSZ-es és mindig egy ellenzéki képviselõ szól hozzá. Ez az egyetlen szocialista párti képviselõ is, hogy úgy mondjam, szidta és kritikával illette ezt a költségvetést. (Zaj a bal oldalon.) Önök nem készültek fel hozzászólásokkal ehhez.

Arról tudunk a korábbi vitából, hogy van egy szocialista párti képviselõ, aki a jövõ héten fel fog szólalni a költségvetéshez, de ezenkívül semmi mást nem tudunk.

Azt hiszem, hogy ilyen nem fordult elõ az elmúlt idõszakban, hogy a költségvetés normális napi tárgyalása idején ne lenne felszólalás.

Az ellenzék a maga részérõl minden idejét kihasználja, és azt a kevés idõt, ami számunkra rendelkezésre áll, mindenféleképpen használni fogjuk.

(12.00)

Csodálkozunk, hogy a kormány képviselõi, a kormánypártok és a nagyobbik kormánypárt képviselõi egyszerûen nem találnak mit mondani errõl a költségvetésrõl egy egész napon át. Ennek mi az oka?

Köszönöm a figyelmet. (Taps az ellenzék padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage