Toller László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TOLLER LÁSZLÓ (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Én annak a bizottságnak az ülésérõl jövök, ahova Szabad György képviselõtársam készül, vagyis az alkotmányügyi bizottság ülésérõl. Ha az alkotmányt tekintjük - ezt Szabad György képviselõtársam ugyanúgy tudja, mint én -, ez a kormány a parlamentnek felelõs - mindig ennek tudatában volt -, és demokratikusan jutott hatalomra a kormány. Azt hiszem, hogy e kormányzati felelõsség bármiféle szempontból való megkérdõjelezése a demokrácia intézményrendszerének bizonyos megkérdõjelezését jelenti az egyik oldalról.

Másik oldalról Szájer József képviselõtársamnak hadd említsem meg: a házbizottság ülésén kialakított konszenzus eredménye az, hogy ebben a parlamentben ilyen vita folyik és ilyen keretek között. Viták voltak a házbizottság ülésén az ütemrõl, a befejezésrõl, de teljes konszenzus volt abban, hogy a parlament ebben a menetrendben tárgyalja a költségvetést és a hozzá kapcsolódó jogszabályokat.

Hozzá kívánom tenni azt is, hogy nem alapos az az észrevétel, hogy a költségvetést nem idõben nyújtotta be a kormány. (Dr. Szájer József: Én nem ezt mondtam! Én az adótörvényeket mondtam!) Ilyen elhangzott a korábbi vitában. Nem alapos az az észrevétel, hogy az adótörvényeket nem idõben nyújtotta be a kormány, mert a költségvetéssel egyidejûleg nyújtotta be azokat, a költségvetéssel egyidejûleg nyújtotta be azokat személyi jövedelemadó törvény kivételével. (Derültség az ellenzék padsoraiban. - Dr. Szájer József: Szemen szedett hazugság!)

Másik oldalról pedig megkérdõjelezhetõ az, hogy a szocialista frakciónak, mint kormánypárti frakciónak a költségvetéshez való viszonyát az ellenzék kívánja meghatározni, mert ez a költségvetés a kormánypárti frakciók támogatásával került a parlament elé. Teljesen világos az, hogy az észrevételek, kritikák mellett is a költségvetés egészét támogatja álláspontunk szerint mindkét frakció.

Így ezeket a megkérdõjelezett hozzászólásokat, avagy a hozzászólások hiányát nem gondolom, hogy másként lehetne értelmezni, mint ahogy - Szájer Józseffel ellentétben - mi értelmezzük.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage