Csépe Béla Tartalom Elõzõ Következõ

CSÉPE BÉLA (KDNP): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Szabad György képviselõ úr hozzászólásában felmerült az a súlyos kérdés, hogy a kormány hogyan kezeli a parlamentet. Nos, ezzel kapcsolatban én tényeket szeretnék rögzíteni. Az egész költségvetési csomag vitájával párhuzamosan folyik az ÉT-tárgyalás. Ennek eredményeirõl, kilátásairól nem kapunk párhuzamos tájékoztatást. Ezért ezt a kis kétperces keretet szeretném kihasználni arra, hogy újsághír alapján tájékoztassam a tisztelt Házat, hogy az ÉT-ben megegyezés született.

Megegyezés született arról, hogy az egyéni vállalkozók számára ismét választható lesz a társasági adó, és ez jelentõsen ellentétes azzal, amit tegnap pénzügyminiszter úr mondott.

Újsághír alapján - ez a legfontosabb dolog - a személyi jövedelemadó progresszív táblázatában e héten várható valami változás; és a jövõ hétfõi ÉT plenáris ülésen további igen fontos kérdésekben várható változás az itt tárgyalt témákkal kapcsolatban, így a személyi jövedelemadó-elõleg befizetésének határidejérõl, a helyi adók és gépjármûadókulcsok tól-ig határának szûkítésérõl, az iparûzési adó mértékérõl. Ezeket emeli ki az újságcikk.

Nagyon röviden szeretném még elmondani, hogy a személyi jövedelemadó késedelmes benyújtásával - de én állítom, hogy az egész csomag késedelmes benyújtásával - és fõleg az ÉT-tárgyalások nem idõben való lefolytatásával a kormány olyan helyzetbe hozott minket, hogy tárgyalunk valamirõl, ami nem is biztos, hogy úgy lesz magának a kormánynak a javaslatában sem. A kormány nagyon furcsán kezeli a parlamentet. Ugyanakkor tudomásom szerint a jövõ héten az adótörvények általános vitájának lezárása lesz szükséges, hogy a menetrend tartható legyen. Tudomásom szerint kedden kívánják lezárni a vitát, a költségvetés általános vitáját pedig szerdán. Kérdezem, hogy ilyen módon komolynak tartható-e ez a tárgyalás, azaz hogyan kezeli a kormány a parlamentet. Köszönöm szépen. (Taps az ellenzék padsoraiból.)

(Boros László helyét a jegyzõi székben Sasvári Szilárd foglalja el.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage