Hegyi Gyula Tartalom Elõzõ Következõ

HEGYI GYULA (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Nagyon örülök, hogy szerény hozzászólásom ilyen vihart kavart a Fideszben. Tirts Tamás azt állította, hogy csak dicsérni tudtam a költségvetést, Szájer József pedig ugyanakkor azt, hogy csak szidtam a költségvetést.

Egyáltalán a Fidesznek a ma délelõtt nyújtott produkciójával kapcsolatban azt szeretném mondani, hogy természetesen nagyon helyes, ha támadják a kormányt, illetve a kormánypártot, helyesebb lenne azonban, ha a költségvetésrõl folytatnának szakmai vitát, mint hogyha a szocialista frakció parlamenti szereplését elemezik. (Közbeszólás az MSZP padsoraiból: Úgy van!) Természetesen ehhez is van joguk és van rá lehetõségük. Úgy hiszem azonban, hogy a költségvetési vita nem a szocialista képviselõk itt nyújtott szereplésének az értékelése.

Egyébként, amikor egy liberál-konzervatív párt ily hangsúllyal, mint az ma délelõtt történt döntõen és elsõsorban az MSZP-t bírálja, akkor - a Szabad György által már felmutatott Népszabadságra utalva - azt tudom mondani, hogy talán nem véletlenül.

Szabad György képviselõtársam megjegyzésében nagyon sok igazság volt és nagyon sok megfontolandó dolog. Azonban szeretnék utalni arra, hogy november elején tárgyalunk általános vitában a költségvetésrõl. Természetesnek tartom, hogy még folynak az érdekegyeztetõ tárgyalások, hiszen még maga a gazdasági év sem zárult le. Majdnem két hónap van belõle! Mint újságíró - tehát nem mit képviselõ - még emlékszem oly idõkre, amikor decemberben folyt az általános vita. Nyilván akkor sokkal kevesebb megtárgyalandó volt.

Õszintén szólva nem tudom, hogy ez ellenzéki vagy kormánypárti szellemiségû észrevétel-e, de én még jobban örülnék, ha talán szeptemberben vagy októberben el tudnánk kezdeni az általános vitát. Hiszen a költségvetés nem akkor jó, ha egy agyból kipattan zseniális szikraként, hanem ha az egész Ház, ellenzék és kormánypárt együtt dolgozik rajta. Úgyhogy minél elõbb kezdõdik a költségvetés vitája, annál természetesebb, hogy idõközben újabb és újabb szempontok merülnek fel. Baj akkor lenne, ha a kormány, pontosabban a Pénzügyminisztérium süket és vak lenne az érvek megfontolására, módosító indítványok támogatására. Köszönöm a figyelmüket. (Taps az MSZP padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage