Héthy Lajos Tartalom Elõzõ Következõ

DR. HÉTHY LAJOS munkaügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Õszinte örömömre szolgál, hogy az Érdekegyeztetõ Tanács munkáját ilyen figyelemmel kísérik. Azt hiszem, hogy semmirõl sem késtünk el. Az elmúlt években az ÉT rendszerint akkor tárgyalt törvényjavaslatokat, amikor már be voltak nyújtva a parlamentben. Ez évben az ÉT a költségvetési törvényt, az adótörvényeket már korábban elkezdte tárgyalni. Világosan kell látni, hogy ezek a tárgyalások nagyon nehezek. Itt nem arról van szó, hogy egy növekvõ gazdaságban keletkezõ többletjövedelmet kell és lehet elosztani, hanem terheket kell elosztani.

Ugyanakkor a tárgyalások komolyan folynak. Csépe Béla úr értesülései - azt hiszem - többé-kevésbé korrektek. Hétfõn, 13-án az ÉT plenáris ülése az adótörvényekrõl tárgyal. Ezzel kapcsolatban intenzív egyeztetések folynak az érdekképviseletek és a Pénzügyminisztérium között. Jövõ szerdán délelõtt, azaz 15-én az ár-bérmegállapodásról folynak tárgyalások a kormány tervezete alapján, amelyet pénteken nyújtott át a pénzügyminiszter úr - reméljük, hogy sikerül elõrelépni -, szerdán délután pedig az egységes munkaerõpiaci alapnak a meglehetõsen bonyolult problémájáról.

Azt hiszem tehát, hogy megalapozatlan a kormánynak az érdekegyeztetés iránti elkötelezettségét kétségbe vonni. Azt hiszem, az is megalapozatlan, ha a kormányt ez ügyben késlekedésben marasztalják el. Köszönöm szépen. (Taps az MSZP padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage