Szájer József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZÁJER JÓZSEF (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Erõsek ezek az õsi falak, az õseink szerencsére jól megépítették, ezért nem szakad le a plafon, amikor képviselõtársaim azt állítják, hogy a kormány idõben nyújtotta be az adótörvényeket. Ez egyszerûen nem igaz! A személyi jövedelemadó javaslatát egy héttel a vita megkezdése elõtt egy vadonatúj kódexként terjesztette be a kormány.

(12.10)

Hasonló a helyzet a többi adótörvényeknél: egy héttel korábban jöttek csak; s a személyi jövedelemadónál még az adótáblát sem ismerjük. Tegnap maga a pénzügyminiszter úr ismerte itt be, hogy amirõl tárgyalunk, egyszerûen nincs, nem létezik, lehet, hogy majd az általános vita lezárása elõtt, vagy tán majd a részletes vitában egy csatlakozó módosító indítvánnyal az igazi adótábla bekerül. Ez egy méltatlan helyzet. Hasonló helyezetben 1993-ban, a '94. évi költségvetés tárgyalásakor például a szabaddemokraták frakcióvezetõje, Kuncze Gábor felállt és ügyrendi javaslatot tett: arra tekintettel, hogy a költségvetés sarokszámai változtak - hiszen Szabó Iván akkor is bejelentette, hogy változott az errõl szóló álláspont, és a számok nem teljesen passzolnak - , halasszuk el az általános vitát. Most ezt az ellenzék nem teszi, de a helyzetet mindenképpen a kormány idézte elõ azzal, hogy az adótörvényeket nem terjesztette be idõben.

Ezért kellett a házbizottságban egy olyan megoldást találni, hogy ne a Házszabály felfüggesztésével kelljen ezt a vitát lefolytatni, hogy idõben legyen a kormány. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps az ellenzéki képviselõk padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage