Gaál Gyula Tartalom Elõzõ Következõ

GAÁL GYULA (SZDSZ): Elnök Úr! Kedves Képviselõtársaim! Én a magam részérõl egyrészt mélységesen sajnálom, hogy megint sikerült ügyrendi vitát folytatni ahelyett, hogy a tartalmi kérdésekrõl szólna a költségvetés vitája.

Én a magam részérõl Szabad György úrnak ahhoz a tartalmi kijelentéséhez és kritikájához szeretnék hozzászólni, amit az elõadásában érintett. Ez a tulajdonképpen egyetlen lényeges vagy mélyebben elemzett tartalmi kritika volt az õ mondandójában: az államháztartási törvény egy elõterjesztett új szakasza lenne. Ebben azt kifogásolja, hogy a kormánynak túl nagy hatáskört adna a törvényjavaslat. Fölteszi azt a kérdést, mi van akkor, ha ezzel olyan pénzügyminiszter vagy olyan kormány él, amelyik visszaél a jogosítványával.

Szeretném emlékeztetni Szabad György urat, hogy a jelenleg hatályos államháztartási törvényben ugyanez a felhatalmazás megvan a kormány részére. Ez nem egy új intézménye az államháztartási rendszernek, hanem inkább egzaktabban próbálja megfogalmazni azt a jogosítványt, hogy milyen feltételek esetén lehet vele élni. Azt mondja, hogy a költségvetési egyenleg tervezettõl tartósan és jelentõs mértékben eltérõ kedvezõtlen évközi alakulása esetén. Itt ugyanis egy kétoldalú szorításról van szó. Egyrészt az Országgyûlés arra ad felhatalmazást a kormánynak, hogy mekkora lehet a hiány, mekkora mértékû hiányt finanszírozhat. A másik oldalon egy olyan törvényi elõírás van, hogy mennyi pénzt kell adni az egyes intézményeknek, egyes ágazatoknak. Ez a két felhatalmazás - mind a kettõ törvényben születik - idõnként ellentmond egymásnak, ha év közben fölborul a költségvetés egyenlege. Ilyenkor nem lehet egyértelmûen megítélni, hogy most melyik törvényi elõírás a szigorúbb: az, hogy csak ennyi lehet a hiány, vagy az, hogy ennyi pénzt oda kell adni a különbözõ intézményeknek. Mindenképpen egy operatív beavatkozásra van szükség.

Abban egyetértek - és én tettem erre módosító indítványt is -, hogy próbáljuk meg még szigorúbban szabályozni, nilyen körülmények között lehet, de hangsúlyozom: nem új eleme az államháztartásnak, a jelenlegi törvényben is így van. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti képviselõk padsoraiban. - Dr. Szabad György: De nem azonos!)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage