Miklós László Tartalom Elõzõ Következõ

MIKLÓS LÁSZLÓ (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A költségvetés vitája során több ellenzéki képviselõtársunk valamilyen formában szóba hozta az Érdekegyeztetõ Tanácsot. Ki abban az értelemben, hogy ezek a döntések a parlamentben születnek, ki abban az értelemben, mint Csépe képviselõtársam, hogy szeretné tudni, mit dönt az ÉT, mert azt fogja a Ház elfogadni.

Ellenzéki képviselõktõl nyilván nem várható el, hogy pont a költségvetés, az adótörvények vitájában támogassák a kormányt, ez nyilván soha nem fog bekövetkezni. Azt is tudja mindenki, hogy az Érdekegyeztetõ Tanács szerepérõl szakmai és politikai vita is van. Pusztán két megjegyzést szeretnék hozzátenni. Az egyik, hogy ez az ÉT nem az az ÉT. Nem az az Érdekegyeztetõ Tanács, amely 1990 elõtt hihetetlenül fontos funkciót töltött be abban, hogy legitimált egy nem legitim kormányt. Hogy milyen folytatását kell megkonstruálnia a társadalmi partnereknek és a kormánynak az ÉT munkája tekintetében, ez egy komoly szakmai természetû vita.

A másik: alkotmányos rendünk értelmében a Ház egykamarás, vagyis nem az ÉT- ben kötött megállapodások szentesítése a parlament feladata. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypárti képviselõk padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage