Póda Jenõ Tartalom Elõzõ Következõ

PÓDA JENÕ (MDF): Köszönöm, elnök úr, a jutalom két percet, nem fogok visszaélni a helyzettel.

Én azt hiszem, hogy egyetlen dolog, amit itt hangsúlyozni kellene a programköltségvetés kapcsán, hogy miközben magam is kiemeltem egy terület, a NATO-békepartnerség kapcsán, hogy valóban van egy szelete ennek a költségvetésnek, amelyre mindez talán elmondható, aközben általában sajnos elõrelépés nem történt.

Hiszen gondoljunk bele, hogy milyen költségvetés az, hogyan értelmezhetõ s ellenõrizhetõ, amelynek van olyan sora, amely 15 milló forintról szól - éppen egy békepartneri akció, a Béketeremtõ Kiképzõ Központ építése kapcsán -, s egy másik sora mondjuk 21 milliárd forintról. 21 milliárd forintot kellene a 15 millióval összevetni és összehasonlítani - az éppen egy logisztikai rendszernek a költségvetése, az egész honvédelmi költségvetésnek tulajdonképpen a negyede.

Ezért mondtam a befejezõ szavaimban azt, hogy gyakorlatilag a Képviselõház számára ez a költségvetés értékelhetetlen és kezelhetetlen abban az értelemben, amit egy polgári demokrácia, s amit egy NATO-kapcsolódásra felkészülõ ország vagy honvédelem elvár. Ilyen szempontból lényeges elõrelépés nem történt. Én ezt hiányolom elsõsorban.

Azonkívül természetesen több pénz kellene - ezzel egyetértünk.

(13.20)

Én magam nem kérdõjeleztem meg, és nem elsõsorban a honvédelmi tárca rovására írom azt, hogy 79 milliárd a 79 milliárd. Ez a kormány gazdaságpolitikájának következménye, mert a gazdasági növekedést megállította, lefékezte és lefelé menõ spirálba vitte. Azt hiszem, egyértelmû, hogy minden elosztó rendszer szûkülõ forrásokhoz jut, így a honvédelem is. De nagyon fontos lenne, ebben a helyzetben különösen fontos lenne, hogy a rendelkezésre álló pénzeket a lehetõ leghatékonyabb módon használja fel a Honvédelmi Minisztérium, illetve a felhatalmazás alapján a honvédség. Erre nem látok semmiféle garanciát. Éppen felhívtam a figyelmet arra, hogy olyan jelek vannak, amelyek nem a hatékonyság irányába mutatnak. Továbbra is nagy rendszer, nagy pazarlás is jelen van a nagy hiány mellett. Köszönöm. (Taps az ellenzék padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage