Soós Gyõzõ Tartalom Elõzõ Következõ

SOÓS GYÕZÕ (MSZP): Tisztelt Képviselõ Úr! Csépe képviselõ úr, nagy élvezettel hallottam a fejtegetését az elmúlt 40 év intézkedéseirõl és annak a káros hatásairól. Teljes mértékben egyetértek. Nagyon nagy hiba volt az, amit akkor ez ügyben tettek. Csak azt is megkérdezem, hogy tulajdonképpen hogy jön ez ide. Azonkívül, hogy élvezet volt hallgatni a valóban tárgyszerûen e témakörben elõadottakat.

Ami a mai helyzetet illeti, senki nem kíván valamiféle hangulatot kelteni, legalábbis mi nem kívánunk hangulatot kelteni az egyéni vállalkozókkal szemben. Nagyon fontos az a tevékenység, amit végeznek, nagyon fontos, hogy foglalkoztatást biztosítanak egyrészt maguknak, családtagjaiknak, azonban a számok elég kegyetlen dolgok, és az bebizonyított az adatok alapján, hogy nagyon-nagyon sokan vannak azok, akik igenis ki akarnak bújni az adózás alól. Most a kormányzat ez ellen próbál tenni valamit.

Most én nem kívánom azt fejtegetni, természetesen nincs is rá idõ, hogy helyesen tette-e ezt vagy sem. Ellenben valamit tenni kell, ebben legalább egyetértésre kellene jutnunk. Most a valamit tenni kell, de viszont a valamirõl nem hallottunk semmit, és én azt hiányolom nagyon. Tehát hogyha erõteljesen kifogásolják ezeket az intézkedéseket, amiket, hangsúlyozom, most én nem kívánom megvédeni, se elítélni, akkor kérnénk szépen elõadni azokat az intézkedéseket, hát súgjanak egy kicsit. Jó? Hogyha olyan nagyon jól tudják, hogy mit lehet tenni, akkor egy kicsit súgjanak. Mert az viszont tarthatatlan állapot, hogy 3,5-4 millió alkalmazott viseli az ország ez irányú terheit, már ami a személyi jövedelemadó-terheket illeti, és van egy bizonyos réteg, amelyik ezeknek a személyi jövedelemadó-terheknek csak a töredékét fizeti be. Ezen próbált meg változtatni a javaslat.

Nagyon sajnálom, hogy nem tért ki, de nyilvánvalóan erre nem kívánt kitérni, hogy a személyi jövedelemadóban a súlyosbítások, hogy nehezebb lesz, és nagyobb lesz a teher, mely rétegeket érintik. A magas átlagkeresetûeket érintik. Idõhiány miatt erre nem tudok kitérni, kizárólag a magas átlagkeresetûeket érintik terhesen: a 800 000-1 000 000 forint fölötti éves keresetûeket. (Szórványos taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage