Kónya Imre Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KÓNYA IMRE (MDF): Elnök Asszony! Tisztelt Képviselõtársaim! Én azt hiszem, hogy az ilyenfajta hozzászólások nem segítenek azon a helyzeten, ami itt a Házban kialakult. Észre kell vennünk, hogy rendkívül méltatlan módon történik az ország jövõ évi költségvetésének és egyáltalán jövõ évi gazdálkodásának - most a személyi jövedelemadó törvényt tárgyaljuk - a tárgyalása a parlament elõtt.

Az, hogy nincsenek itt ellenzéki képviselõk, egy dolog. De személyi jövedelemadóról tárgyalunk, az egyik legfontosabb aspektusát, a családvédelmi szempontokat taglalta most képviselõtársam, Pusztai Erzsébet, és nincs itt az a miniszter, akinek a tárcájához tartozik ez a kérdés. Egyáltalán: a költségvetési idõszakban a minisztereknek itt kellene ülniük, és figyelniük kellene a vitát.

Persze, az is igaz, hogy ilyen elõkészítettség mellett nem sok értelme lenne, hogy itt üljenek, és annak sem lenne sok értelme, hogy a kormánypárti képviselõk úgy álljanak a költségvetéshez, ahogy állni kellene. Mert lehetetlen dolog, hogy személyi jövedelemadó-kérdésben, költségvetési kérdésben ne készüljenek olyan kormánypárti hozzászólások, amelyek a jobbítás szándékával végigtekintik azt a bizonyos javaslatot, és megpróbálnak érdemben hozzászólni.

Ehhez képest mit látunk? Ellenzéki hozzászólások történnek, megkísérelnek érdemben hozzászólni az ellenzéki képviselõk, és kétpercesekben szlogenszerûen reagálnak kormánypárti képviselõk. De nem tehetnek róla - hozzáteszem -, mert olyan szituációban, hogy nincs a végleges adótábla, amikor azt halljuk, hogy lesz egy új adótábla, és itt érdemben kellene vitatkozni, akkor hogyan tudunk érdemben vitatkozni? Hatástanulmány megint nem készült - mint ahogy jelezte képviselõtársam.

Tehát méltatlan a helyzet, és ezen nagyon-nagyon el kellene gondolkodni, közösen kellene elgondolkodnunk, hogyan lehetne az adótörvényeket és a költségvetést méltó körülmények között tárgyalni ebben a Házban, mert ez nem vezet semmire. Köszönöm szépen. (Szórványos taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage