Pusztai Erzsébet Tartalom Elõzõ Következõ

DR. PUSZTAI ERZSÉBET (MDF): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõtársam! Felhívom a figyelmét: ne higgyék el azt, amit a Pénzügyminisztérium mond - nemcsak önöknek mondja, már nekünk is mondták a pénzügyminisztériumi szakértõk -, hogy nem szabad összekeverni az adórendszert, szociálpolitikát és egyebeket.

Az európai jogrend teljes általánosságban ismeri azt a megoldást, hogy az adórendszeren keresztül elismerik azt a tényt, hogy hányan élnek abból a pénzbõl. Ez egy óriási tévedés, hogy ez a szociálpolitika és az adórendszer összekeverése. Kérem, nem szociálpolitika az, ha nem adóztatok meg olyan jövedelmet, amibõl hárman, négyen élnek, nagyon rosszul. Éppen a szociálpolitikai juttatások, a segélyrendszerek csökkentésének az a lehetõsége, hogy annyi jövedelmet hagyok a családnál, hogy megéljenek belõle.

(15.50)

És akinek még ez sem elég, mert olyan kevés van, annak adok juttatást.

Ebbe az irányba kellene elmenni, tisztelt képviselõtársaim, ide indultunk, amikor elkezdtük a gyermekek után járó adókedvezmény bevezetését. Pénzügyminiszter úr is ezt az ötletet vetette fel a szociális bizottság ülésén. Egyébként tudom, hogy az IMF képviselõi is támogatnák ezt az ötletet, mert már tárgyaltunk errõl, és kérdezték, hogy mi ezt támogatnánk-e. Mondom, hogyne, természetesen, mi vezettük be, és nagyon szomorúak vagyunk, hogy most megszüntetik.

Borzasztó fontos kérdés, hogy önök ne keverjék össze a dolgokat egymással. Mert ha valaki egy fizetésbõl három gyermeket tart el, akkor ott nemcsak a személyi jövedelemadó-teher számít, hanem három ember után számít az általános forgalmi adó is. Tehát lényegesen többet adózik a központi költségvetésnek az az ember, akinek több gyermeke van, még akkor is, ha a fizetése relatíve alacsony. Ezeket a tényeket is vegyék számításba, amikor ilyen dolgokban gondolkoznak, és elég szomorú, hogy egy szocialista-szabaddemokra - vagy szociál-liberális.., nem tudom - koalíció... (Az elnök poharát megkocogtatva jelzi az idõ leteltét.).. ilyen alapvetõ tényeket nem vesz figyelembe. Köszönöm. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage