Tóth Pál Tartalom Elõzõ Következõ

TÓTH PÁL (MSZP): Köszönöm szépen. Tisztelt Ház! Kónya képviselõ úr és mások is felvetették, hogy nem volt hatásvizsgálat.

Én nem tudom, hogy mennyi hatásvizsgálat volt, de egyrõl biztosan tudok, hogy volt, amit a Pénzügyminisztérium rendelt, pontosan a megszorító intézkedéseinek hatásainak vizsgálatával kapcsolatosan, nevezetesen a Tárki végezte el ezt a vizsgálatot.

Akit az ilyen hatásvizsgálatok eredményei érdekelnek, azok a napi sajtóban és a közgazdasági hetilapokban is olvashatták. Éppen tegnap, illetve ma jelentek meg sorban meg ezek az írások errõl a bizonyos hatásvizsgálatról.

Ezek a hatásvizsgálatok rendszeresen elõjönnek a tisztelt Házban mint hiátusok, mint hiányok, hogy a kormány nem csinál ilyeneket. Csináltatott. Ambícióm az, hogy eredetiben szeretném elolvasni.

Amit a megjelent publikációkból kiolvashat az ember, az részben, nagyjában- egészében egybecseng azokkal az érvekkel, amit itt kormánypárti oldalról megfogalmaztak, de csak részben.

(16.00)

Más részben nem, hanem sokkal differenciáltabbak, sokkal árnyaltabbak annál, amit mi vagy önök, igen tisztelt ellenzéki képviselõtársaim, megfogalmaztak. Én egyetemen dolgoztam kutatóként, és nagyon jól tudom, hogy az ilyen tudományos igénnyel megcsinált, gondosan cizellált munkák ideáltipikus modelleken lovagolnak, amelyek a gyakorlati politikában, valamint a konkrét törvényozói munkában nehezen kamatoztathatók egy az egyben. Egy példát mondanék.

A rászorultsági elv helyett például ez a tanulmány kifejezetten a célzottság mozzanatát és a hatékonyság aspektusát helyezi elõtérbe. Én annak idején egy gyenge pillanatomban 30 percig ágáltam a célzottság mellett. Szóba sem jöhet, mert sokkal egyszerûbb beszélni a rászorultság elvérõl. És még egy dolog. Ha 480 milliárd forintot akar a kormány beszedni éppen az államadósság elképesztõ mértéke miatt a személyi jövedelemadóból (Az elnök csenget.), akkor kétségbe vonom azt, hogy ezt minden igényt kielégítõ módon meg lehet oldani, hogy lehet fabrikálni egy olyan személyi jövedelemadó-táblát (Az elnök csenget.), ami mindenkinek a kedvére való. Kétlem én ezt. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage