Dávid Ibolya Tartalom Elõzõ Következõ

DR. DÁVID IBOLYA (MDF): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Kedves Képviselõtársaim! A képviselõ úr egész felszólalását nekem szentelte, és szinte kifejezetten tételesen végigment azon, amit én körülbelül fél óra alatt mondtam el az Országgyûlés elõtt, úgyhogy nagy merészség lenne részemrõl arra vállalkozni, hogy erre két percben reagáljak, hiszen csak egy-egy területére tudnék kitérni.

Azonban én az alkotmányosság területével szeretnék ebben a másfél percben foglalkozni, és kérem a képviselõ urat, hogy jövõ héten kedden, amikor az általános vitát folytatjuk, vegyen részt azon, akkor tételesen tudok reagálni az észrevételeire.

Valóban kifogásoltam az alkotmány 8. §-ának (2) bekezdése és az alkotmány 59. §-ának (1) bekezdése közötti kapcsolatot. Az Alkotmánybíróság 30/1992-es határozata ugyanezt a relációt végezte el a 8. § és a 61. § között. Az 51. § - amirõl beszéltem - a magánlakás sérthetetlenségérõl, a magántitok sérthetetlenségérõl és a személyes adatok védelméhez való jogról beszél részletesen. E jogokra vonatkozóan az alkotmány sehol nem tesz kivételt. Más kérdés, hogy jó-e az alkotmány vagy rossz az alkoktmány, meg kell-e változtatni azért, mert a nemzetbiztonsági törvénynek meg kell teremteni ezáltal az alkotmányos feltételeit. Én egy percig nem mondtam, hogy az alkotmánynak ez a megfogalmazása így, ahogy van, jó.

Azonban hadd olvassak fel néhány részt - mert a rendõrségre is hivatkozott a képviselõ úr -, ami kivételeket tesz, alapvetõ jogoknál megadja a kivétel lehetõségét, az eltérés lehetõségét. Ilyen az 58. §, amely rögzíti, hogy "mindenkit, aki törvényesen tartózkodik Magyarország területén, törvényben meghatározott esetek kivételével megillet a szabad mozgás, a tartózkodási hely..." - nem folytatom tovább. Tehát tesz az alkotmány egy kivételt.

A rendõrségre hivatkozott a képviselõ úr. Az alkotmány 55. §-a azt mondja, hogy "a Magyar Köztársaságban mindenkinek joga van a szabadságra és a személyi biztonságra, senkit sem lehet szabadságától másként, mint a törvényben meghatározott okokból és a törvényben meghatározott eljárás alapján megfosztani". Én az alkotmányossági kifogásomban az 59. §-nál azt kifogásoltam, hogy nem említ sem kivételt, sem eltérést ettõl az alapvetõ jogtól.

Elnézést, elnök úr, kedden az általános vitában szeretném folytatni. Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage