Füzessy Tibor Tartalom Elõzõ Következõ

DR. FÜZESSY TIBOR (KDNP): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Dávid Ibolya jól érzékelte, hogy a képviselõ úr felszólalása tulajdonképpen neki szólt. Én viszont úgy érzem, hogy számomra már alig maradt mondanivalója és érve a képviselõ úrnak. Csak egypár rövid mondatban szeretnék mégis reflektálni.

Azt mondta a képviselõ úr, függetlenül attól, hogy öt vagy egy vagy két vagy három titkosszolgálat mûködik egy országban, három alapvetõ feladatnak, követelménynek kell megfelelnie. Ezzel egyetértek. De úgy érzem, hogy a képviselõ úrnak is és az elõterjesztõnek is egyet kellene értenie azzal: azt, hogy ennek a követelménynek hány titkosszolgálat tegyen eleget, egy adott kormányzatnak célszerû eldönteni, és nem egy olyan törvénynek, amelyben egy adott kormányzat eldönti az öt titkosszolgálat kérdését, és gyakorlatilag kilátástalanná teszi azt, hogy ezt egy következõ kormányzat úgy oldja meg, hogy csak három vagy egy titkosszolgálat lesz.

A képviselõ úr azt mondta, hogy a titkosszolgálatok átszervezése - azt hiszem - a temetõk áthelyezésével egyenértékû. Megfeledkezik a képviselõ úr arról, hogy az elmúlt kormányzati ciklusban bizony alaposan átszervezték a titkosszolgálatokat. Ez megoldható volt, és a jövõben nincs kilátásban egy olyan méretû és olyan volumenû és olyan súlyú átszervezés, mint amilyen átszervezés a korábbi kormányzati ciklusban megtörtént.

Még egy mondat: lehet, hogy szociológiai értelemben a szervezet és a tevékenység szorosan összefügg, sõt egymástól elválaszthatatlan, mégis ragaszkodnom kell ahhoz, hogy az alkotmány 40/A §-ának a rendelkezése egyértelmû azáltal, hogy a rendõrségrõl szóló rendelkezése esetén nem választja szét a tevékenységet a szervezettõl, tehát a rendõrségre vonatkozó teljes törvényt kétharmadosnak tekinti, ugyanakkor a nemzetbiztonságnál csak a tevékenységet minõsíti kétharmadosnak.

Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage