Boross Péter Tartalom Elõzõ Következõ

DR. BOROSS PÉTER (MDF): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Úr! A közvetett információk ugyan nem elég megbízhatók, mégis, tudomásom szerint, említést tett rólam, reálbér, fogyasztás, GDP-összefüggésben.

Lehet, hogy hozzászólásomban - csak azt tételezhetem fel - nem pontosan fejeztem ki magam; de én tudom, Békesi László feltételezi rólam, hogy a reálbér és fogyasztás közti különbséggel úgy többé-kevésbé tisztában vagyok.

Amit én igényeltem és igényelek változatlanul: ha a kormányzat részérõl elhangzik olyan kijelentés - mert elhangzott -, hogy '96-ra a helyzet már jobb lesz; mondjuk ilyen közéleti megnyilatkozást kell elviselnünk, majd ennek ellenkezõjét; majd a költségvetésben egy sajátos felfogás érvényesül, akkor én változatlanul rendkívül fontosnak tartom, hogy mind a GDP-vel kapcsolatos kombinációk, mind a fogyasztással való összefüggés és a helyes arányok kialakítása valami meghatározott, valami kontrollálható formában a lakosság elé tárassék.

(9.00)

Ne az történjék, hogy az év elsõ felében optimista ígéretek hangzanak el a következõ évben, majd az év második felében, amikor a feladat konkréttá válik, hisz költségvetést kell készíteni, vagy bértárgyalásokhoz kényszerül a kormányzat, akkor pedig valami olyan hangzik el, ami ellentétes az év elsõ felében vagy korábbi szakaszában elmondott mondatokkal.

Ha tehát fogyasztás, felhalmozás, gazdasági növekedés valamiféle kombinációkon alapul, akkor azon belül bizony ehhez párosítani kell a lakosságot nagyon is érintõ reálbér- vagy reáljövedelem-kategóriákat, és meg kell mondani a tartósan helyes arányt ezek között, mert abból világossá válik, hogy a kormányzat milyen célokat tûzött ki eme nagyon fontos tényezõk esetében. Magam erre gondoltam, ezt hiányoltam. Nem lenne jó, ha júniusban a 4 százalék 10 százalékra változna bizonyos ilyen meg olyan kényszerítõ körülmények miatt. És ez nagyon rossz ízû belsõ viták forrása lehet. Köszönöm. (Szórványos taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage