Békesi László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. BÉKESI LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Jól értjük egymást Boross Péterrel. Amit õ kíván, annak az elõre meghirdetett számszerû programja a feltételek teljesítésén múlik. Ha az inflációt sikerül kézben tartani, nem lesz nagyobb fogyasztáscsökkenés, hogyha a bérek nem szaladnak el jobban, abban az esetben tartható a beruházás, felhalmozás aránya. Ez a magyarázata annak, hogy ezekben az ügyekben azért próbál ilyen kemény kurzust folytatni a kormány, hosszú távon pedig teljesen nyilvánvaló, hogy a gazdasági növekedést követõ fogyasztásnövekedésrõl lehet szó Magyarországon. Azt meghaladóról nem.

Pusztai Erzsébetnek mondanám, hogy a tõkekimenekítéssel, a megtakarítások, befektetések, beruházások ösztönzésével kapcsolatos légkör és feltételek megteremtése az egyik legfontosabb célja a gazdaságpolitikának. Ha csökkenteni lehet az inflációt, ha stabilizálni lehet a hiányt, ha javítani lehet a hazai viszonyokat, abban az esetben ezek a veszélyek kisebbek. Egyébként itt tévhitek vannak, ezt csak egy mondattal említeném. Nem igaz, hogy Magyarországon az elmúlt években nettó tõkekivonásra került sor, nettó tõkebehozatalra került sor. Nem akarom tagadni, biztos, volt tõkekimenekítés, de a szaldó nem negatív, hanem pozitív. Nincs idõ arra, hogy ezt kifejtsem. Gazdasági kényszer nélkül, és ez a nagy tapasztalata az elmúlt tíz évnek, nem lehet átépíteni az ellátórendszereket. A legjobb szándék mellett sem. Olyan nincs, hogy valaki szakmai szempontok érvényesítése érdekében reformértékû lépésekre vállalkozik, és ez az államháztartás számára kisebb terheket jelent. Még csak olyan programok készültek el az önök ideje, a mi idõnk alatt is, amelyek növelték az államháztartás kiadásait. Tehát itt, sajnos, ez a kettõsség van. Egyidejûleg kell bizony-bizony a gazdasági kényszer durva eszközével élni és ezzel kikényszeríteni az adekvát szakmai lépéseket.

Varga Mihálynak: nincs ilyen dilemma, hogy növekedés vagy egyensúly. Csak olyan dilemma van, hogy fenntartható vagy finanszírozhatatlan növekedés. A kisebb mértékû, de tartósan fenntartható és finanszírozható növekedés az érték. Nem az a növekedés, amit egy vagy két év múlva durván meg kell szakítani azért, mert finanszírozhatatlanná vált.

Végül a Fidesz félfordulatáról csak annyit, kedves Varga Mihály: ha akkor a Fidesz nem azt mondja, hogy a beruházások érdekében szabad növelni az államháztartási deficitet, hiszen ez hangzott el, akkor nem tiltakoztunk volna ellene. Úgy kell növelni a beruházásokat, hogy az ne növelje az államháztartás hiányát. Köszönöm. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage