Csépe Béla Tartalom Elõzõ Következõ

CSÉPE BÉLA (KDNP): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Természetesnek tartjuk, hogy Békesi László képviselõ úr a költségvetés mögött rejlõ gazdaságfilozófiát támogatja, hiszen az õ pénzügyminisztersége és a jelenlegi pénzügyi kormányzat között kontinuitás van, annak ellenére, hogy a beavatkozás szükségességérõl beszélt. Azonban hozzászólásából mindenképpen szeretnék kiemelni két figyelemre méltó momentumot, amit tulajdonképpen üdvözlünk.

Az egyik az, hogy a társadalmi béke elsõsorban minõségi kérdés és nem annyira mennyiségi. Itt üdvözöljük azt a kissé burkolt, de mégis meglévõ kritikát, amelyet mondott. Tulajdonképpen ez a mi gondunk is. A társadalmi és pénzügyi stabilitás között olyan összefüggés van, hogy a társadalmi stabilitás nyilván megelõzheti a pénzügyit, hiszen anélkül nincs pénzügyi stabilitás sem.

A másik a reformlépésekkel kapcsolatban hangoztatott véleménye, miszerint azok nem elegendõk. Ezt szintén üdvözöljük. Amikor sikerül megvalósítani ezeket a költségvetés nagy alrendszereit érintõ reformlépéseket, akkor merül fel az a nagy kérdés, hogy ha az államháztartást akarjuk tehermentesíteni, akkor valahol a társadalomnak kell bizonyos terheket átvállalnia. Ez az összefüggés alapvetõ. Viszont nehezen képzelhetõ el, hogy annak a társadalomnak, amely egy ilyen költségvetési politika mellett terheket szenved el és ezek miatt már feszültség van benne, rövid idõ alatt teherbíró képessége lesz, hogy az államháztartást mentesítse.

Végül a kormányzati beavatkozás szükségességét dicsérte Békesi László képviselõ úr. Úgy véljük, hogy azt a beavatkozást - amely, sokszor elmondtuk már, puccsszerû stb. - tulajdonképpen kormányzati mulasztások is elõidézték. Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage