Miklós László Tartalom Elõzõ Következõ

MIKLÓS LÁSZLÓ (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Varga Mihály képviselõtársunk nyilván összekeverte a Szocialista Párt politikusainak nyilatkozatát az évtizedekkel vagy tizenvalahány évvel ezelõtti Római Klub jelentéssel, mert ott volt szó zéró növekedésrõl. A szocialista párti gazdaságpolitikusok soha nem mondták azt, hogy egyensúly kontra növekedés. Azt hiszem, mindenki elõtt nyilvánvaló, még azok elõtt is, akik nem gazdaságpolitikusok, hogy különösen egy 20 százalékos GDP csökkenés után nincs más út, mint hogy gazdasági növekedéssel meneküljünk ebbõl a helyzetbõl, még hozzá olyan gazdasági növekedéssel, amely lehetõség szerint meghaladja az Európai Unió átlagát. Ezért tehát elsõ perctõl kezdve nyilvánvaló volt a kormánypártok számára, hogy növekedési politikát kell folytatni. Ebben nem volt vita az ellenzék és a kormánypártok között.

Abban volt vita - és ezt Békesi László hozzászólásában most is és korábban is sokszor kifejtette -, hogy vajon azon a pályán ez a növekedés fenntartható- e úgy, ahogy azt az elõzõ kormány elindította, finanszírozható-e vagy nem, és hogy ez a kormányzat szándékaitól függ-e csak, vagy pedig ebben vannak más elemek, mondjuk a finanszírozhatóság kérdése. Abban tehát, hogy növekedni kell, volt vita közöttünk, mármint az ellenzék és a kormánypártok között.

Ami azt a dolgot illeti, hogy a kormányzat szándékai ellenére valósult meg az idén növekedés és maradtak fenn olyan folyamatok, amelyek kedvezõek, ahhoz pedig csak annyit tennék hozzá, hogy éppen az volt a kormány szándéka - amint az imént hallottuk -, hogy a végsõ felhasználáson belül a felhalmozási célú kiadások növekedjenek. Éppen az volt a kormány szándéka, hogy a közösségi, kormányzati fogyasztások terhére a vállalkozásoknak legyen helye a hitelpiacon, ahogy szokták mondani. Tehát a költségvetés, illetve az államháztartás hiánya ne szívja fel az összes megtakarítást. Ezért tehát - hogy finoman fogalmazzak - másról szólt a történet, mint amit itt néhány képviselõtársam megpróbált az imént kétpercesben elmondani. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage