Latorcai János Tartalom Elõzõ Következõ

DR. LATORCAI JÁNOS (KDNP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselõtársaim! Nagy érdeklõdéssel és nagy figyelemmel hallgattam Békesi képviselõtársam igen alapos elemzését. Azt hiszem, talán elfogadhatónak is tûnne, hogyha csak kimondottan a költségvetés egyensúlya primátusának szempontjából fogalmaznánk meg egy gazdaságpolitikát. Én azonban úgy hiszem, egyszer már el kellene oda jutni, hogy állítsuk talpra ezt a rendszert, és a gazdaság teljesítõképességébõl vezessünk le egy költségvetést. Mert hisz - ahogy Miklós képviselõtársam is elmondta - ennek a költségvetésnek is az lenne a meghatározó eleme, hogy mûködjön a gazdaság, azaz egyre növekvõ terheket tudjon a gazdaság kitermelni. A valóság azonban mégis csak egészen más. Teljes egészében igaza van ugyanis Varga képviselõtársamnak, amikor azt mondja, hogy - mégis csak a kormányintézkedések eredményeképpen - alapvetõen csökken az ipari termelés növekedési üteme: a Gazdaságkutató Rt. prognózisa szerint ebben az évben 3-5 százalékig csökkenhet le; a mezõgazdaság nagyon rosszat produkált ebben az évben; összességében a GDP 0 és 1 százalék körüli növekedése várható csak. Ez tehát alapvetõ visszaesés a tavalyi évhez képest.

Ugyanakkor, ha a privatizációs bevételektõl eltekintünk, akkor a jövõ évben igenis majdnem ott van a költségvetési hiány, ahol most vagyunk. A gazdaságban pedig mégis csak az figyelhetõ meg, hogy csökkent a beruházás. A legújabb adatok szerint sajnos az exportpiaci átlagárak is csökkentek, tehát ilyen értelemben nem látom pontosan azt a gerjesztõ hatást, amelyik egy ilyen, a gazdaságnövelés csökkenésének felelõsségét felvállaló költségvetésbõl kitermelhetõ lenne.

Bauer képviselõtársam hozzászólásához is szeretnék egyetlenegy fél mondatot hozzáfûzni:

Azt mondja, a gazdaság független attól, hogy milyen exportösztönzés van. Ez így igaz - egy piacgazdaságban. De ez azért - hangsúlyozom - átmeneti piacgazdaság. És pontosan a kormány gazdaságpolitikájával kell meghatározni azokat a területeket, ahol a szükséges fejlesztések indokoltak. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage