Gráf József Tartalom Elõzõ Következõ

GRÁF JÓZSEF (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Bogárdi úr jó szándékát egy pillanatig sem kétségbe vonva, hiszen ezt a bizottságban is tapasztaljuk, néhány dologra reagálnom kellene az elhangzottakból.

Elõször is: az agrárszakma soha nem fogja elfelejteni, hogy ez az új kormány az 1994-es költségvetésben mintegy 40 milliárdnyi mezõgazdasági támogatásról indult. Azaz ma ennek több mint kétszerese áll a rendelkezésünkre. Az más kérdés, hogy a pótköltségvetésben - és majdnem ezért kellett pótköltségvetést csinálni - az elsõ félévben elfogyott támogatási összeget kellett valamilyen módon megoldani. Az akkori pénzügyminiszter úr, Békesi László partner volt abban, hogy egy olyan alapot tudjunk teremteni a következõ idõszakra, a 70 milliárdos kifutással, amiben igenis, azt mondjuk, hogy nagyon örülünk annak, hogy 80, illetve 90 milliárdos támogatás valósulhat most meg.

Azt kérdezi a képviselõ, hogyan adjuk ehhez a nevünket. Én azt kérdezném: ön és képviselõtársai az elõzõ kormány agrárpolitikájához hogyan adták a nevüket, amivel óriási és visszahozhatatlan károkat okoztak a magyar mezõgazdaságnak. 10-15-20 évig fogjuk ennek a kárát érezni a következõ idõszakban.

Ezen kívül azt szeretném elmondani - ha csak a költségvetési számokat nézzük, igazak az ön számai és korrektek, ezzel én nem vitatkozom, de -: egy ágazatot csak úgy lehet megítélni, ha minden más számot is figyelembe veszünk. Ilyenek például a felvásárlási árak alakulása az elmúlt évben. Igaz, hogy ebbõl néhányan, akik rossz gazdasági körülmények között voltak, még nem tudtak igazán hasznot húzni, de fognak. Az elmúlt év és az idei az elsõ olyan év, amikor az agrárolló nem nyitódott tovább, hanem csukódott. És higgye el, képviselõ úr, erre 30 éve várt az ágazat. És nagyon büszkék vagyunk rá, akik tehettünk valamit azért, hogy ez létrejöjjön, megtehettük. Köszönöm. (Taps a kormánypárti képviselõk padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage