Karakas János Tartalom Elõzõ Következõ

KARAKAS JÁNOS (MSZP): Köszönöm, elnök úr. Nem akartam szólni, de Bogárdi úr kiváltja az emberbõl...

Szeretném azért Bogárdi úr figyelmét felhívni arra, hogy tény és való, sok gond és probléma van abból, hogy atomizálódtak a termelõk, nem fogtak össze, még nem fognak össze, noha külön-külön mindenki elsírja búját-baját-bánatát. Azért szeretném figyelmeztetni arra Bogárdi urat, hogy ez valahol egy olyan rendszerbéli probléma, amely valamikor 1990-ben indult el - legyen ez kárpótlás, szövetkezeti törvény és egyéb témák -, amit helyrehozni - mint ahogy Gráf úr mondta -, illetve egyáltalán újraépíteni tíz-tizenöt év munkája.

Hogy adhatja nevét az agrárlobby ehhez a költségvetéshez? Nehéz szívvel adom én magam is a nevem. Sokkal jobban szeretném, ha másfélszer annyi jutna, mondjuk, a mezõgazdaságnak, mint most, mert legalább annyi kellene, hiszen az a közel 300 milliárdos vagyonvesztés, ami itt végbement az elmúlt években a rossz gazdaságpolitika és egyebek következtében, azt valamilyen formában helyre kellene hozni.

Maffiák - igen... Ezek ellen mindenképpen fel kell lépni. Én ezt valahol az egész rendszerbéli hibának látom, amit meg kell oldani. És igaza van Bogárdi úrnak, amikor azt mondja, hogy az intézményrendszereknél a létszámleépítés nem szerencsés. Én is nehezen tudom elképzelni, hogy hogyan lehet harcolni a 2 millió hektós borhamisítás ellen, ha leépül az OBI. Tehát biztos, hogy itt valamilyen formában, átcsoportosításokkal meg kell oldani ezeket a kérdéseket. De mint mondottam, ezeknek az alapjai nem most alakultak így, hanem valamikor az évek folyamán, és csak évek közös munkájával tudjuk ezt megszüntetni. (Szórványos taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage