Deutsch Tamás Tartalom Elõzõ Következõ

DEUTSCH TAMÁS (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! Az az igazság, hogy az elmúlt percekben kerestem a megfelelõ kifejezést, hogy mivel tudnám egy vagy két szóban jellemezni azokat az érzéseket, amelyeket keltett bennem a Csizmár Gábor által elmondott hozzászólás. Végül is, azt hiszem, nem találtam jó kifejezést, így megpróbálom körülírni.

Egyszerûen döbbenetesnek tartom azt a helyzetet, hogy ha Csizmár Gábor két vagy három évvel ezelõtt, még az MSZP ellenzéki idejében lett volna országgyûlési képviselõ, ugyanezeket a szavakat, ugyanezeket a mondatokat mondhatta volna el.

A helyzet az, tisztelt hölgyeim és uraim, hogy e méltán kiemelt fontosságú területtel kapcsolatban egy kormánypárti képviselõ a saját kormánya által benyújtott költségvetési törvénytervezettel kapcsolatban olyan hozzászólást kényszerül elmondani, a maga higgadt stílusában, amelyik az elsõ betûtõl az utolsóig megállja a helyét, és ilyen értelemben az elmondott hozzászólásának egy mondatával nem tudok csak egyetérteni, a végkövetkeztetéssel, hogy õ el tudja fogadni azt a költségvetést, ami mindezt tartalmazza, illetve amelybõl mindaz hiányzik, amelyeket hiányként felrótt Csizmár Gábor.

Egyetlenegy mondatot azonban hadd fûzzek hozzá, ahol azért eltér a véleményem az övétõl. Lehet valóban dicséretesnek és szimbolikus jelentõségûnek ítélni - valamely prioritást kijelölõnek ítélni - a különbözõ oktatási normatívák emelését. Valóban üdvözöljük azt, hogy oktatási normatívák végre emelkedtek. Ugyanakkor azért fontos ehhez az állításhoz hozzákapcsolni azt is, hogy az önkormányzatok által fenntartott oktatási intézmények finanszírozása az önkormányzatokhoz érkezõ bevételekbõl történik. Így tehát az egy látszólagos helyzet, hogy az oktatási normatíva emelkedik akkor, amikor az 1995-ös szinthez képest - amikor nominálértékben 430 milliárd forintot meghaladó lesz majd az önkormányzatok költségvetési támogatása - az 1996. évre a központi költségvetés csupán 414,5 milliárdos támogatást tervez - tehát nominálértékben csökkenteni tervezi az önkormányzatok támogatását. Tehát annullálja, gyakorlatilag keresztülhúzza az oktatási normatívák emelésével járó hatást az, hogy az önkormányzatok gyakorlatilag azt a pénzt sem kapják meg, ami már '95-ben is kevés volt. Így tehát a helyzet sajnos oktatási területen is lehet, hogy sokkal rosszabb lesz.

Köszönöm szépen. (Szórványos taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage