Deutsch Tamás Tartalom Elõzõ Következõ

DEUTSCH TAMÁS (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyûlés! Tisztelt Államtitkár Úr! Dobos Krisztina már valóban hivatkozott egy korábbi kétperces hozzászólásomra, de azt gondolom, hogy ezt indokolt újra megerõsíteni.

Az a tény, hogy három év után végre egy központi költségvetés hozzányúl a közoktatási normatívákhoz és ezek nominálértéke növekszik, ez önmagában vizsgálva üdvözlendõ tény. Ugyanakkor - gondolom - az ön számára is és mindannyiunk számára is nyilvánvaló - de ha nem, nyilvánvalónak kell lennie -, hogy az önkormányzatok által fenntartott oktatási intézményeket az önkormányzatok a bevételeikbõl finanszírozzák. Az önkormányzatok egyik bevétele, amely hozzájuk nem pántlikázottan, nem felhasználási kötelezettséggel érkezik el, az a különbözõ közoktatási fejkvótákon keresztül az önkormányzatokhoz eljutó pénzösszeg; ezen kívül sok más forráson keresztül jut el az önkormányzatokhoz a költségvetési támogatás. A helyzet az, hogy az MSZP-SZDSZ-kormány által benyújtott költségvetési törvénytervezet, szemben azzal a helyzettel, hogy 1995-ben 430 milliárd forintot meghaladó az a költségvetési támogatás, amelyet az önkormányzatok összességében kapnak, 1996- ra mindössze 414,5 milliárd forintnyi költségvetési támogatást tervez.

Tehát az oktatási intézményeket és sok más intézményt, szociális intézményeket fenntartó önkormányzatok, amelyek fejlesztéseket is kénytelenek lennének végrehajtani, kevesebbet kaphatnak. Ebben az összefüggésben már szemfényvesztõ önmagában csak az oktatási normatívák emelésérõl beszélni. Nem beszélve arról, hogy az elõbb Dobos Krisztina által idézett tervekben a központi bérfinanszírozás elképzelését már valóban többször felvetette a kormányzat. Ez annyit jelentene, hogy ezek a normatívák kikerülnek az önkormányzatok támogatásából, ezzel pusztán csak a pedagógusok bérét fizetnék ki, és az önkormányzatoknak az ott maradó még kevesebb pénzbõl kellene magukat az intézményeket fenntartaniuk.

Tehát összességében elfogadhatatlan ez az érvelés. Az önkormányzatok sokkal rosszabb helyzetben lesznek 1996-ban, ha minden így marad, mint amilyenben most, 1995-ben vannak. (Taps az ellenzék padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage