Szabó Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZABÓ ZOLTÁN mûvelõdési és közoktatási minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Szeretném felhívni Deutsch képviselõ úr figyelmét arra, hogy én nem arról beszéltem a kétperces hozzászólásomban, hogy az önkormányzatok jobb vagy rosszabb helyzetben lesznek 1996-ban, amiként Tóth képviselõ úr sem arról beszélt, hogy milyen helyzetben lesznek az önkormányzatok. Arról beszélt, hogy a Pénzügyminisztérium emeli - vagy kívánja emelni - a kötelezõ óraszámokat és a Pénzügyminisztérium kívánja meghatározni a csoportnormákat. Erre voltam bátor említést tenni arról, hogy a Pénzügyminisztérium munkájának nyomát viselõ és a kormány által benyújtott költségvetésben én sem kötelezõ óraszámokról, sem csoportlétszámokról nem olvastam. Aki mégis olvasott, az kérem, engem világosítson fel róla.

Ami Dobos Krisztina képviselõ asszony hozzászólását illeti, a tavalyi... pontosabban nem tavalyi; most már a '96-os költségvetésrõl van szó, és ennek következtében a '95-ös évet állandóan tavalyinak bélyegzem. Tehát a múltkor lezajlott vitánkban valóban említettem, hogy a Pénzügyminisztérium tett ilyen javaslatot, amely szerint meg kellene emelni ezeket a normákat. Ott is elmondtam, az imént is elmondtam és most megismétlem, hogy amennyiben ezekre sor fog kerülni, akkor ezeket az arra illetékesek fogják megtenni. A mûvelõdési és közoktatási miniszter fogja rendeletben megemelni a kötelezõ órák számát, ha és amennyiben - hogy pénzügyminiszter úr kedvelt fordulatát is használjam - a közoktatási törvény majdan sorra kerülõ módosítása továbbra is mûvelõdési miniszteri hatáskörben hagyja ezt a kérdést. És a közoktatási törvény melléklete fogja meghatározni a csoportlétszámokat, ha és amennyiben a közoktatási törvényben önök, tisztelt képviselõtársaim, úgy döntenek, hogy ennek továbbra is ez a formája.

Nem a költségvetési törvény fogja meghatározni sem ma, sem a jövõben azt, hogy hány pedagógus hány órát tanítson, és hány gyerek legyen egy osztályban. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage